Så mycket har begpriserna för Tesla rasat

Teslas prissänkningar fått stora konsekvenser. Inte minst på andrahandsmarknaden där Teslabilar sjunker rejält. På ett drygt år har en begagnad Tesla Model Y rasat med 130 000 kronor.

Inflation, lägre efterfrågan och sänkta priser. Så har det sett ut den senaste tiden för elbilsindustrin. Tesla är ett av företagen som drabbats och som därför genomfört flera prisjusteringar den senaste tiden. Detta genererar inte bara ett lägre nypris utan har drabbat bilägarna och andrahandsmarknaden hårt. Tesla Model Y har sjunkit med 20 procent sedan januari förra året, det rapporterar Dagens industri

Tesla har mycket på sitt bord vad det lider och en stagnerad tillväxt är ett av det största problemen. På börsen sjunker bolaget i rask takt och flera ställer sig frågande till om företaget kommer att orka växla upp utan att skörda ekonomiska förluster. Senaste nytt från den amerikanska techjätten är i och för sig en prishöjning på 20 000 kronor och kanske kan det mildra smärtan för pressade ägare som fått rea ut sina bilar på andrahandsvärdet.

Kanske kan Teslas senaste prishöjning få begpriserna att stiga igen.

Enligt uppgifter från handelsplatsen Wayke är en begagnad Tesla Model Y i dag nästan 130 000 kronor billigare än den var för ett år sedan, rapporterar Dagens industri. Från 649 000 kronor i snitt är den nu nere på 519 000 kronor i snitt. En ny Model Y med tvåhjulsdrift kostar just nu ungefär 554 000 kronor och en fyrhjulsdrift 634 000 kronor. Värt att notera är att bilen dessutom är Sveriges mest sålda bil hittills i år. Model 3 tappar också i värde men inte fullt lika mycket. Där rör det sig snarare om omkring 16 procent på ett år.

Totalt sjunker priserna på begagnade elbilar med omkring 10 procent. Men enligt Sofia Forsling vd på Wayke, är elbilsindustrin oförutsägbar och det svänger hela tiden. 
– Det är i stort sett omöjligt att bedöma det framtida andrahandsvärdet på en elbil och nästan lika svårt för diesel- och bensinvarianter. Det bästa är helt enkelt att välja utifrån den bil man vill ha och behöver, och inte minst har råd med, säger hon till DI.

Genomsnittspriset på Tesla Model X är nu 598 000 kronor.

I Kina har Tesla valt att gå ner i produktionsmängd trots att företagets totala försäljning ökade med 17 procent i årstakt under januari och februari. Enligt Bloomberg News har företaget instruerat sina anställda att jobba fem dagar i veckan istället för sex och en halv, och på så sätt få ner antalet producerade Model Y och 3.

Samtidigt har den totala försäljningen av laddhybrider och elfordon ökat med över 37 procent under samma period i landet trots att man såg en nedgång i leveranserna.
I Sverige förs just nu även en livad debatt om klimatbonus för elbilar, där mer än hälften sägs vilja återinföra den samtidigt som oppositionen ökar. När regeringen tog bort bonusen i slutet av 2022, ansåg 45 procent att det var ett felaktigt beslut, medan 23 procent var för beslutet. Enligt nya sifoundersökningar är det nu 53 procent som vill återinföra den och 47 procent som är emot. 55 procent av de tillfrågade tyckte att det vore bra med en klimatbonus för de som väljer begagnat, skriver Dagens industri.

Prisutveckling begagnad Tesla, sedan januari 2023

Model Y-20 %snittpris: 519 000 SEK
Model S-18 %snittpris: 466.000 SEK
Model X-17 %snittpris: 598.000 SEK
Model 3-16 %snittpris: 400.000 SEK
Källa: Wayke

LÄS MER: