Rostig Volvo 245 chockar i duell mot superbil

En rostig Volvo 245 från 1989 med tackräcke i dragrace mot en superbil för McLaren. Det borde vara en match som är över innan Volvon ens kommit iväg. Men skenet bedrar – här är Volvon som överraskar alla. 

Volvo 245 kom ursprungligen med en fyrcylindrig motor på 116 hästkrafter. Rosten och den flammiga lacken gör det svårt att tro det, men den här kombin från 1989 har fått rödblocksmotorn utbytt mot en LS V8 på 5,7 liter med dubbelturbo. 

Att en rostig Volvo från 1989 med takräcke ska ha en chans mot den lätta superbilen McLaren 570S Spider borde ändå vara tämligen uteslutet. McLarens superbil har en toppfart på 320 km/h och gör 0-100 km/h på endast 3,2 sekunder. Vikten är endast 1356 kg och till skillnad från en 245:a är bilen extremt strömlinjeformad. Superbilen kostar över två miljoner kronor även som begagnad. 

Volvon har inte många detaljer som avslöjar att den skulle vara något annat en gammal skruttig 245:a. Lacken är flammig och det finns flera rosthål. Navkapslarna är Volvo original och till och med det gamla ändröret på avgasröret sitter kvar. Det enda som kan avslöja bilen är de breda däcken. 
– Jag körde den här Volvo 240 kombin hela vägen från Georgia. Jag hade den som vardagsbil, men motorn gick sönder och då bytte jag till en LS V8 med turbo, berättar ägaren. 

Faktum är att Volvon har 860 hästkrafter jämfört med McLarens 570. Men det borde ändå inte gå att slå en superbil med en svensk tegelsten med enormt luftmotstånd. Det visar sig också bli väldigt svårt i det första dragracet. Volvon klarar helt enkelt inte av att få ner kraften i backen tillräckligt snabbt från stillastående. Men med rullande start blir det en helt annan femma – något du inte bör missa i filmen här ovan.