Facket rasar: Så ska Tesla använda strejkbrytare

Tesla planerar att kringgå IF Metalls strejk genom att sätta in strejkbrytare för att ersätta strejkande arbetare. 
– De sa rakt ut att om det blir för lite folk på något ställe, alltså om många strejkar där, då kommer de att skicka dit folk från ett annat ställe, säger en Tesla-mekaniker till Dagens Arbete

Natten mellan torsdag och fredag bryter strejken ut på Teslas nio verkstäder på sju orter i Sverige. Teslas svenska ledning har avvisat kollektivavtal och hänvisar till högsta ledningen. IF Metall har varslat drygt 120 bilmekaniker om strejk. Men alla är inte med i facket, och det är oklart hur många som kommer att strejka. 

Nu avslöjar Dagens Arbete att Tesla planerar för att kringgå strejken med strejkbrytare som ska flyttas inom Sverige och ersätta strejkande personal. Ett internt meddelande visar hur Teslas Nordenchef Kim Jensen utlovar att ledningen ska koordinera support från andra platser om det behövs. 
”Kommer vi få support från andra platser?”, frågar en anställd. ”Ledningen runt om i landet kommer koordinera om det behövs”, skriver Nordenchefen Kim Jensen.

Tesla planerar att runda strejken genom att flytta personal i Sverige, något IF Metall betecknar som strejkbryteri.

– De pratade inledningsvis om att man får strejka om man vill. Men sen var det mest snack om hur bra vi är på Tesla, och att vi kommer lösa det här, att allting kommer gå bra. Att det är business as usual, säger en mekaniker till Dagens Arbete. 

Enligt facket är det strejkbryteri att flytta personal. Att använda strejbrytare i verksamheten är inte olagligt, men det är inget som är reglerat i svensk lagstiftning. Däremot är det ytterst ovanligt att det förekommer i Sverige. 

– De sa rakt ut att om det blir för lite folk på något ställe, alltså om många strejkar där, då kommer de att skicka dit folk från ett annat ställe. Så om någon enhet behöver stöd så kommer den få det. De lovade att lösa det kontinuerligt, säger bilmekanikern till Dagens Arbete.

Om Tesla tillämpar strejkbryteri planerar IF Metall att trappa upp konflikten ytterligare då de anser att det bryter mot det svenska Saltsjöbadsatalet från 1938 som lade grunden till den svenska modellen med fack och arbetsgivare. 

– Om de tar in strejkbrytare då är det något helt unikt. Då har man överträtt alla gränser. Det var sådant som hände i Sverige på 1920- och 30-talet. Om man börjar med strejkbryteri och agerar aktivt för strejkbryteri, då har man mobiliserat hela fackföreningsrörelsen mot sig. Då handlar det inte bara LO utan allihop. Då blir sakfrågan till och med mindre viktig. Då har man gjort ett angrepp på något vi varit överens om med arbetsgivarna i det här landet sedan slutet av 30-talet. Det ser vi oerhört allvarligt på, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete. 
LÄS MER: