IG Metall: Olagligt med sympatistrejk i Tyskland

Tyska IG Metall avfärdar sympatistrejk mot Tesla. 
– Det skulle vara olagligt. Man strejkar för den egna verksamheten, för de egna lönerna, säger tyska IG Metalls presstalesperson Markus Sievers till DN.

I Danmark, Finland och Norge är flera fackförbund på väg att inleda sympatistrejker mot Tesla. I Sverige har det riktats kritik mot att sympatistrejker drabbar oskyldiga företag som har kollektivavtal och ägare av Teslabilar som inte är part i strejken. 

Svenska IF Metall har tagit ut alumiumfabriken Hydro Extrusions i Vetlanda som levererar delar till Teslas tyska fabrik i en sympatistrejk. Men att tyska IG Metall skulle sympatistrejka och försöka ta ut fackmedlemmar i strejk vid Teslas Gigafactory är uteslutet. Det är nämligen olagligt med sympatistrejker i Tyskland. 

– Man strejkar för den egna verksamheten, för de egna lönerna. En politisk strejk skulle innebära att man bryter mot arbetsplikten, och då skulle arbetsgivaren kunna agera mot de anställda, säger IG Metalls presstalesperson Markus Sievers till DN.

Däremot uppger IG Metall att de stöder den svenska strejken och hoppas på framgång. I Tyskland har inte facket rätt att strejka på samma sätt för kollektivavtal, de måste invänta att personalen  organiserar sig i IG Metall och kan sedan ge dem stöd. 
LÄS MER:


MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester