Ford avslöjar sin brutalaste Mustang någonsin

Ford släpper loss sin galnaste Mustang någonsin. Nya Ford Mustang GTD är legal för gatan och kommer med 811 hästkrafter. 

Ford tar tekniken från sin GT3-racer och låter fabriken som byggt Ford GT sätta motorn i en extremversion av nya Mustang. Aldrig tidigare har Ford lanserat en mer kraftfull version av muskelbilen. Nya Mustang GTD är byggd för bana, men laglig för gatan. Ford uppger att de siktar på en varvtid på under 7 minuter på Nürburgring Nordschleife.

Bilen byggs först i Fords Flat Rock Assembly-fabrik. Därefter tar Multimatic i Kanada över och förvandlar bilen til len best med en 5,2-liters V8 med kompressor. V8:an pumpar ur sig 811 hästkrafter vilket gör den till den kraftfullaste Mustangen någonsin.

Hästkrafterna matchas av en mycket avancerat chassi. Den har semaktiv fjädring med mycket avancerade dämpare och fjädring. Framfarten kan hejdas med Brembo kolkeramiska bromsar. Aerodynamiken är kraftigt omarbetad och mycket kolfiber har använts i karossen. På bakluckan finns en stor vinge som ger mycket downforce. 

– Mustang GTD krossar alla förutfattade meningar om en superbil. Detta är ett nytt tillvägagångssätt för oss. Vi konstruerade inte en vägbil för banan, vi skapade en racerbil för vägen. Mustang GTD tar racingteknologi från vår Mustang GT3 racerbil, lindar in den i en Mustang-kaross i kolfiber och släpper lös den för gatan, säger Fords vd Jim Farley.