Flydde i en resväska – stämmer Nissan på 11 miljarder kr

Nissan-chefen Carlos Ghosn flydde undan rättvisan gömd i en resväska på ett privatplan. Nu stämmer han Nissan på 11 miljarder kronor för brott ärekränkning, förtal, förtal och tillverkning av materiella bevis.

Historien runt Nissans tidigare chef Carlos Ghosn blir alltmer fantastisk och förtjänar att bli film. Ghosn var uppburen och hyllad chef för Nissan och Renault och en titan inom bilindustrin. Men 2018 greps han i Japan och anklagades för ekonomisk brottslighet. Han anklagades för att ha skott sig på Nissans bekostnad och förskingrat pengar. Enligt Ghosn var allt en komplott för att förhindra en fusion med Renault. 
LÄS MER: Mercedes 300 SL för 19 miljoner förfalskad

Carlos Ghosn hamnade i husarrest, men 2019 lyckades han fly gömd i en resväska ombord på ett privatjet. Planet landade i hans tidigare hemland Libanon, där Carlos Ghosn bott sedan dess, på flykt från lagens långa arm. 

När verkligheten överträffar dikten: Historien om Carlos Ghosn.

Carlos Ghosn har tidigare stämt Nissan på 11 miljoner kronor, men förlorade målet och ska istället betala 55 miljoner kronor. Men nu trappar Ghosn upp kriget och stämmer sin före detta arbetsgivare på en miljard euro, närmare 12 miljarder kronor, uppger Reuters.  

I stämningsansökan som lämnades in i maj anklagas Nissan, två andra företag och 12 personer förärekränkning, förtal, förtal och tillverkning av materiella bevis. En domstolsförhandling väntas hållas den 18 september. 
LÄS MER: Mercedes 300 SL för 19 miljoner förfalskad