Saaben fick grävas loss med spade och kofot efter 51 år

Efter 51 år räddas en gammal Saab 93 ur ladan. Nu har bilen tvättats för första gången sedan 1971. 

”Ladufynd” har blivit ett begrepp. Men inte sällan är det en sanning med modifikation. Och kanske inte har stått i mer än några år, även fast dammet lagt sig över karossen. Men här är ett riktigt tvättäkta ladufynd. 

Ladan fick brytas upp för att det skulle gå att komma in till bilen.

Hampus Granström hittar en Saab 93 av årsmodell 1959 i Västmanland. Bilen har stått så länge att dörrarna har vuxit fast i marken. Ladan har flyttat sig så att det blivit en stor springa i väggen. För att komma in till Saabens gömställe måste ägarna och Hampus bryta sig in genom porten med kofot och gräva loss dörren. Därinne väntar en Saab 93 som stått orörd sedan 1971, i 51 år. Sedan startar arbetet med att få ut Saaben ur dess vilorum. Förvånande nog går det att pumpa upp de gamla däcken. Med hjälpa av en traktor ser bilen dagsljus för första gången på  18 600 dagar. 

Nu har bilen dessutom tvättats för första gången sedan 1971. Resultatet är häpnadsväckande, med hjälp av rätt behandlingar försvinner mycket av ytrosten som sitter på plåten och en del av plåten återfår sin forna glans. Men mycket renovering återstår om den ska bli i stridsdugligt skick, fast allra finast vore att låta den mesta patinan vara kvar på Saaben. 

Kanske kan bilen visas upp på Saabfestivalen i Trollhättan den 10 juni, då firas nämligen Saabs 75-årsjubileum. Den 10 juni 1947 hade Saab en presskonferens i Linköping på sin restaurang Terassen, där företaget avslöjade nyheten att Saab skulle tillverka bilar vid sidan av flygplanen. Totalt blev det 4,6 miljoner bilar innan konkursen i slutet av 2011. I dag är intresset större än någonsin för Saab och bilarna går för rekordpriser på auktioner.