Volvo Cars ökning utraderad av halvledarbrist – fabriken stoppas

Halvledarbristen kommer att radera ut nästan hela Volvo Cars tillväxt för 2022. 
– Volvo Cars har förväntat att öka sin försäljningsvolym för helåret 2022. Störningen innebär att företaget nu ser en marginell ökning i försäljningsvolymen för helåret 2022, jämfört med 2021, uppger Volvo Cars.

Bristen på halvledare slår hårt mot Volvo Cars just nu. Fabrikerna i Torslanda måste pausas under den kommande helgen, och även torsdag-fredag nästa vecka ställs fem skift in. Orsaken är brist på komponenter, dock utan koppling till kriget i Ukraina. Enligt Volvo kommer problemen bestå under hela andra kvartalet, efter att situationen varit tillfälligt bättre.

– Volvo Cars upplever en tillfälligt försämrad produktionssituation, som förväntas pågå under hela det andra kvartalet på grund av brist på en specifik typ av halvledare, uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

Volvo har som mål att sälja 1,2 miljoner bilar redan 2025. Den planerade tillväxten för 2022 kommer i stort sett raderas ut av problemen. Även Covid-utbrottet i Kina ställer till problem för Volvo. 

 – Volvo Cars förväntan har varit att öka sina försäljningsvolymer för helåret 2022. Störningen gör att företaget nu förväntar sig marginell tillväxt i försäljningsvolymerna för helåret 2022, jämfört med 2021, uppger Volvo Cars.

Den som väntar på att få leverans av en ny Volvo får räkna med att vänta ännu längre. Volvo tror att hela bilbranschen kommer att ha problem under 2022. Redan i dag är väntetiden på många modeller närmare ett år.