VW:s nya uppkopplade bilar uppdateras på livstid – som är 15 år

Volkswagen räknar med att livstiden på en ny uppkopplad elbil är 15 år. Så länge kommer märket att underhålla och uppdatera IT-systemet i bilen. Volkswagen tar nu efter Volvo och Polestar och går över till Googles Android Automotive. 

Volkswagen satsar enorma pengar på att utveckla framtidens uppkopplade bilar. En aktningsvärd del av de 2000 miljarder kronor som märket investerar de närmaste tre åren går till digitalisering. Märket följer nu efter Volvo och Polestar och börjar basera sina system på Google Android Automotive.

En mycket viktig fråga är hur länge dagens uppkopplade bilar har IT-system som underhålls och hur länge bilen kan uppdateras vid olika systemproblem. Det är inte en självklarhet att kunna uppdatera en sju år gammal Androidtelefon. 

Förhoppningsvis kommer bilen fortsätta att fungera efter 15 år när systemet slutar uppdateras.

Sajten Arstechnica ställde vd:n för Volkswagens mjukvarubolag Cariad mot väggen. Dirk Hilgenberg lovar att bilarna ska uppdateras under hela bilens livstid, men den springande frågan är hur lång bilens livstid är . 
– Vi har faktiskt ett kontrakt med varumärkena, som tog ett tag att förhandla fram, men livstidssupport var oerhört viktigt.
Hur länge är ”livstid”? 
– Femton år efter service, och ett extra alternativ för varumärken som skulle vilja ha det ännu längre; du vet, vi måste garantera uppdateringsbarhet i alla juridiska aspekter, säger Hilgenberg till Arstechnica. 

Ovanliga entusiastmodeller, enhörningar enligt Hilgenberg, kan få leva längre i datasystemen. I VW Groups fall kan enhörningar vara Bugatti, Lamborghini och Porsche.

Kommer bilen att fungera efter 15 år, eller måste den skrotas när IT-systemen inte underhålls och uppdateras längre? Frågan är befogad och ingen har idag ett säkert svar. Jag hoppas att bilen att fungera bättre än en 15 år gammal Androidtelefon. 

Cariads vd Dirk Hilgenberg.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester