Volvos nya ellastbil får räckvidd för en hel dag

Volvo rullar ut nya lastbilar med rejält mycket längre räckvidd. De uppdaterade Volvo FL och FE får upp till 45 mils räckvidd på en dag – vilket kan räcka för en hel dags körning. 

Volvo Lastvagnar kritiserades nyligen för att deras fjärrbilar i USA har betydligt kortare räckvidd än Teslas Semi. Nu kommer i alla fall europeiska Volvo Lastvagnar med uppdaterade lastbilar med utökad räckvidd. Nya Volvo FL och FE får en elektrisk räckvidd på upp till 450 k och, 50 procent kortare laddningstid.

Volvo FL Electric kan ha mellan 3 och 6 batterimoduler, med en kapacitet mellan 280 och 565 kWh. Det innebär nu en energitäthet på cirka 188-190 Wh/kg, vilket gör att lastbilarna närmar sig elbilar i energitäthet. Lastbilarna är i första hand avsedda för stadszoner, sophantering och konstruktion och då kan den nya räckvidden räcka till en hel dags körning för många åkerier. Bilarna kan numera laddas med 43 kW AC-laddning hemma på åkeriet vilket minskar laddningstiden över natten rejält. 

– Volvo Lastvagnar har ett marknadsledande utbud av eldrivna lastbilar – och vi förbättrar dem hela tiden för att göra det möjligt för fler företag att ta steget till nollutsläppsfordon för sin dagliga verksamhet, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar. 

Förutom den förbättrade räckvidden har bilarna fått ett ansiktslyft med nya sidspeglar, LED-belysning i interiören och ett nytt gränssnitt för elektriskt kraftuttag som möjliggör påbyggnationer utan en elmekanisk motor, vilket förenklar byggnationer och sparar vikt.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester