Trots säljrekord – Volvo Cars aktie slår bottenrekord

Trots tidernas rekordförsäljning – Volvo Cars aktie faller idag till den lägsta nivån någonsin. 42 procent av värdet vid börsnoteringen är nu utraderat. 
– Det har blivit hög priskonkurrens på elbilar, vilket drivits av Teslas stora prissänkningar på i vissa fall 30 procent. Sen finns det kinesisk konkurrens, säger fordonsanalytikern Hampus Engellau till DI.se

Volvo Cars presenterade idag sin försäljning för december och helåret 2023. Det blev det bästa året i Volvos historia med en försäljning på 708 716 bilar under 2023. Det tidigare rekordet var på 705 452 från år 2019. Aktiemarknaden var dock måttligt imponerad och skickade ner Volvo Cars till ett nytt all-time-low på 30 kronor och 50 öre. Det innebär att 42 procent av värdet vid börsnoteringen i oktober 2021 är borta – ett smärtsamt faktum för 100 000-tals svenska småsparare.

Enligt Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau är det priskriget på elbilar och det blödande dotterbolaget Polestar som ligger bakom kursslakten i Volvo Cars. Nedgången har samtidigt gjort Volvo Cars till en av de allra billigaste på Stockholmsbörsen med det tredje lägsta P/E-talet. Vinsten i förhållande till aktiekursen är nu nere under P/E6. Det är dock i linje med större biltillverkare som BMW och Volkswagen. 

Kan EX30-modellen frälsa Volvo Cars hårt prövade aktieägare? Omöjligt är det inte.

Men för den som tror att nya elektriska modeller som EX30 kan få fart på försäljningen och vinsten kan Volvo Cars aktie möjligen vara ett fynd. Samtidigt står det klart att Polestar, som till 48 procent ägs av Volvo Cars, kommer att behöva ytterligare 14 miljarder kronor för att bli lönsamma. 

– Om modellen får den utvecklingen som Volvo hoppas på kan det absolut hända saker med aktien. Sen kan övergången till onlinebaserad försäljningskanal, som gjorts i Storbritannien, ha sin inverkan om den fortsätter och syns på bottenlinjen på marginalen, säger Hampus Engellau. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester