Att Teslas bilar används som bevis i rättegångar blir allt vanligare. Både i Sverige och utomlands. Bilarnas kameror har dokumenterat såväl mord, misshandel som sprängningar. I Oakland i Kalifornien har två Teslor beslagtagits som bevismaterial i mordfall.
Den första juli i somras hittades en man med skottskador i sin husbil. Upptäckten gjordes vid en hotellparkering nära flygplatsen i Oakland. Mannen avled kort efter ankomsten till sjukhuset. Men polisen hade tidigt säkrat ett mycket bra bevis i jakten på gärningspersonen.
Precis bredvid husbilen stod nämligen en Tesla Model X parkerad. De är utrustade med övervakningssystemet Sentry Mode, som aktiveras när bilen stängs av och låses. Om det sker några misstänkta rörelser eller höga ljud gör systemet en inspelning.
Polisen sökte efter ägaren till Teslan, som tillhörde en kanadensisk turist. Därför fick man ett domstolsbeslut på husrannsakan och var precis på väg att bogsera bort bilen, när mannen dök upp.
Han gav poliserna tillåtelse att ta en kopia av inspelningen som finns på en USB-enhet i handskfacket.
Två veckor senare skedde en skjutning i en skönhetsbutik i Oakland. Fem personer hamnade i bråk och det slutade med att en 27 årig kvinna sköts till döds. När polisen kom till platsen stod en Tesla parkerad utanför, även den togs som bevis, skriver Teslarati och San Francisco Chronicle
Därefter flyttar vi fram till mitten av augusti. Då hittas en man mördad i sin flickväns Tesla. Polisen tog bilen i beslag, men trots Sentry Mode har man ännu inte lyckats hitta någon misstänkt för brottet.
Även i Sverige har Teslor använts som bevismaterial i brottsfall, berättar ViBilägare. Vid ett misshandelsfall förra året kallades Teslaägaren in som vittne för att visa bilder. Vid ett misshandelsfall i Haparanda kunde en inbrottstjuv tas på bar gärning, han dömdes sedan till fängelse.
Vid en sprängning kunde polisen kartlägga gärningsmännens flyktväg tack vare Teslabilar.
– Vi hade en sprängning sommaren 2023 där vi fick film från en Tesla som visade en tom gata. Gärningsmannen kunde alltså inte ha åkt från brottsplatsen den vägen, säger kriminalkommissarie Jan Staaf till P4 Östergötland.
Trots att polisen använder sig av bilderna är det inte säkert att de är lagliga. Det är inte tillåtet att smygfilma allmänna platser utan tillstånd. Integritetsskyddsmyndigheten IMY har utrett rättsläget och uppger att det är bilägarens ansvar.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.