Tesla svarar: Vi har redan bättre avtal än IF Metall

Nu kommenterar Teslas svenska ledning för första gången strejken. Tesla är fast beslutna att fortsätta i Sverige utan kollektivavtal. 
– Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal, uppger Tesla Sverige i en skriftlig kommentar till TT.

Teslastrejken utvidgades i dag med blockad mot att lasta av Teslas bilar i svenska hamnar. Men den amerikanska elbilstillveraren ska enligt obekräftade uppgifter ha hittat alternativa sätt att få in nya bilar i Sverige. Båtarna har redan dragits tillbaka i Sverige. 
– Under den här perioden är vi fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder, uppger Tesla för TT i sin första kommentar till strejken. 

Hittills har Teslas syn på strejken inte framkommit. Bolaget saknar officiella talespersoner i Sverige och har för vana att inte kommentera olika nyheter runt företaget. Men nu kommenterar bolaget för första gången strejken och varför de inte vill ha kollektivavtal med If Metall. 

– Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal, skriver företrädare för Tesla Sverige i en skriftlig kommentar till TT.

Fackförbundet IF Metall har anklagat Tesla för strejkbryteri då de påstås ha tagit in ersättare till strejkande personal från andra ställen i Sverige och från utländska anläggningar. Efter att Tesla nobbat kollektivavtal på ett möte igår planerar de att utvidga strejken med fler sympatistrejker. Under tisdagen om uppgifter att det inte längre ska ske någon städning i Teslas svenska lokaler.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester