Svenska flygbilen Jetson tar chefer från Koenigsegg – köper flygplats

Svenska flygande bilen Jetson tar personal från Koenigsegg och köper en egen flygplats. Bolaget har fått in 100 miljoner kronor från investerare. 
– Ja. Bland annat har vi rekryterat Alec Bialek, som chef för forskning och utveckling. Han var tidigare chefsingenjör på Koenigsegg i sex år, säger grundaren Peter Ternström till Dagens Industri

Jetson Aero som utvecklar en flygande farkost, ofta kallad bil, och har fått stort genomslag. Bolaget har fått långt över 20 miljoner visningar på Youtube och uppmärksammats i hela världen. Dessutom har närmare 500 kunder beställt den eldrivna flygande farkosten. 

Efter att investerare gått in med 100 miljoner kronor i Jetson har bolaget nu norpat personal från självaste Koenigsegg. Alec Bialek som varit chef för utveckling och forskning hos Koenigsegg går från superbilar till flygbilar. Dessutom tar Jetson Koenigseggs inköpsansvariga Jennie Henningsson. 

– Hon jobbade med supply chain management på Koenigsegg och ska hjälpa oss komma igång med vår serieproduktion. Vi tar in experter på kolfiber och 3d-printing. Totalt ska vi vi vara kring 20 medarbetare vid årsskiftet, säger Peter Ternström till DI. 

Jetson har nu köpt ett privat flygfält i Toscana i Italien där bolaget ska ha sin utveckling och tillverkning. 

– Flygplatsen är perfekt för oss. Det rör sig om en 800 meter lång start- och landningsbana i gräs, som tidigare används för Cessnaplan, som kan användas för testflygningar, säger Peter Ternström.

Jetson kommer nu tillverka ytterligare fyra prototyper av Jetson One som blir klara nu i september. Prototyperna har olika motorer och propellrar och den bästa ska ligga till grund för tillverkningen som startar under hösten 2023. 

Fakta Jetson One

Pris: 980 000 kronor
Toppfart: 102 km/h
Flygtid: 20 minuter.
Laddtid: 1-2 timmar.
Vikt: 86 kg.
Maxvikt, pilot: 95 kg.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester