Skuldkaos hos Polestar: 139 fall hos Kronofogden

Polestars aktie faller brant efter att bolaget hotas av uteslutning från Nasdaqbörsen. Carup kan avslöja att Polestars två svenska aktiebolag jagats frekvent av Kronofogden efter flera års betalningskaos. Totalt har bolagen hamnat 139 gånger hos Kronofogden på tre år. Bland annat har Scandic Hotels i år krävt Polestar på 139 665 kronor i skulder för hotellkostnader. Telia gick ifjol till Kronofogden för skulder på 465 000 kronor.
– Det är administrativa fel i fakturahanteringen som håller på att åtgärdas, säger Theo Kjellberg, global PR-chef för Polestar.

Carup har i två artiklar uppmärksammat att Tesla i Sverige har svårt att betala i tid. De har dragit på sig 378 ärenden hos Kronofogden på tre år. Just nu försöker bland annat Räddningstjänsten i Stor-Göteborg få betalt av Tesla via Kronofogden

Nu visar det sig att även elbilsmärket Polestar har stora problem med att betala sina fakturor och har ett stort antal ärenden hos Kronofogden. Nyheten kommer samtidigt som Polestars aktiekurs fallit med 37 procent på en vecka. Bolaget hotas med avlistning från Nasdaq-börsen efter att de försenat sin årsredovisning och kvartalsbokslut två gånger i år på grund av bokföringsproblem. Carups granskning visar att Polestar i flera år haft skuldkaos hos Kronofogden.

Polestar har sitt globala huvudkontor i Göteborg.

Polestar har verksamheten i två olika bolag i Sverige. Bolaget Polestar Performance AB ansvarar för en stor del av utvecklingen av Polestars bilar och den globala försäljningen. Polestar Automotive Sweden AB sköter bilförsäljningen lokalt på den svenska marknaden. Polestare Performance AB har Thomas Ingenlath som vd och omsätter 26 miljarder och gjorde en förlust på nio miljarder enligt senaste bokslutet. Enligt årsredovisningen för 2022 finns 788 anställda. 

Carups granskning visar att Polestar Performance AB de senaste tre åren haft 54 fall med betalningsförelägganden hos Kronofogden. Även 21 fall med fordonsskatt och trängselskatt har gått till Kronofogden då den inte betalats. Senaste skuldfallet nu i maj är Göteborgs Stads Parkering som ansökte om betalningsföreläggande hos Kronofogden för ett belopp på 6393 kronor. 

I början av maj krävde Manpower betalt via Kronofogden för en skuld på 26 412 kronor. Bland de som skickat Polestar till Kronfogden tidigare finns Trollhättan Energi, Postnord, Dustin, Vattenfall och Telia. Även Transportstyrelsen har fått dra Polestar Performance AB till Kronofogden. 

Många ärenden gäller mindre belopp, även om Telia förra sommaren skickade Polestar till Kronofogden för obetalda telefonräkningar på sammanlagt 465 000 kronor. Det finns också 21 fall av trängselskatter och fordonsskatter som har gått vidare till Kronofogden. Hittills i år är det fem skuldfall och flera fall med bilskatter. Polestar Performance betalar till slut sina skulder, men först sedan de gått till betalningsföreläggande eller när Kronofogden kommit med ett utslag, en sorts dom som tvingar dem att betala. Vid två tillfällen har det gått så långt som till utmätning, då har Kronofogden mätt ut mindre belopp på Polestars skattekonto, uppger myndigheten för Carup.

Även Polestars svenska försäljningsbolag har svårt att betala i tid. Bland annat har 43 fall med fordons- och trängselskatter gått till Kronofogden.

Även Polestars svenska försäljningsbolag Polestar Automotive Sweden AB har svårt att betala sina fakturor i tid. Totalt handlar det om 21 fall hos Kronofogden under tre år, varav 7 gått så långt som till utslag hos Kronofogden. Det finns dessutom 43 fall med fordons- och trängselskatter som Kronofogden. Hittills i år är det fem betalningsförelägganden och flera fall av fordons- och trängselskatter som gått till Kronofogden. 

Bland de som skickat Polestars svenska försäljningsbolag till Kronofogden finns Scandic Hotels, som i mars krävde Polestar på hotellkostnader på 139 665 kronor. Även Bilia, Eon, Vasakronan, Benify och Dagens Industri hör till bolagen som tvingats vända sig till Kronofogden. Vid ett tillfälle 2022 gick ett skuldfall så långt att Kronofogden gjorde en utmätning på skattekontot, uppger myndigheten för Carup. 

Uppgifterna om betalningsproblemen kommer efter att Polestar meddelat att de har fel i sin redovisning för 2021 och 2022 som gör att boksluten kan behöva rivas upp. De har därför inte kunnat lämna in en årsredovisning för 2023 till amerikanska finansinspektionen SEC och har skjutit upp inlämnandet två gånger. Det gör att de varnats av Nasdaqbörsen och riskerar att bli uteslutna från börsen om de inte lämnar in en plan för rapporterna  som Nasdaq godkänner.

Carup har varit i kontakt med Polestar om uppgifterna och de undersöker detaljerna närmare, de har lämnat följande kommentar:
– Jag väntar fortfarande på alla detaljer men som jag har förstått det så finns det fyra fakturor på totalt 40 000 kronor på Kronofogden. Detta är naturligtvis fyra fakturor för mycket – men det är absolut inte ett resultat av bristande förmåga eller ambition att betala dem. Det är administrativa fel i fakturahanteringen som håller på att åtgärdas, säger Theo Kjellberg, Global PR-chef för Polestar.
LÄS MER: