800 000 elbilar ska ersätta 19 kärnkraftverk. Energilagring i elbilar skapar otroliga möjligheter för framtidens energiförsörjning.
Elbilar blir en viktig del av energiomställningen i tyska Bayern enligt en ny studie. 800 000 elbilar som förväntas finnas i regionen år 2040 skulle kunna bidra med upp till 19 gigawatt effekt, motsvarande kapaciteten hos 19 medelstora kärnreaktorer, uppger tyska Merkur.
Detta möjliggörs genom så kallad V2G-teknik (vehicle-to-grid), där elbilar inte bara tar emot energi utan också kan skicka tillbaka lagrad elektricitet till elnätet. Elbilar kan laddas under tider då det finns ett överskott av energi från förnybara källor som sol- och vindkraft.
När energibehovet är lågt kan elbilarna laddas med denna överskottsenergi, och på så sätt minska trycket på elnätet. När energibehovet ökar kan elbilarna ladda tillbaka energin till elnätet. Behovet av att använda dyra reservkraftverk minskar och energiförsörjningen stabiliseras, uppger NU.se.
Elbilssatsningen sker samtidigt som Tyskland hanterar en allvarlig energikris och fallande försäljning av elbilar. Landets avveckling av kärnkraft och beroendet av rysk naturgas har förvärrats av kriget i Ukraina, vilket lett till stigande energipriser och brist på tillförlitliga energikällor. I ett försök att lösa krisen har Tyskland återöppnat kolkraftverk och satsar stort på förnybar energi, men vind- och solkraftens beroende av väderförhållanden skapar fortsatt osäkerhet kring tillförlitligheten.
LÄS MER:
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter