Så klarar Volvos gamling dragracet mot elbilen

Hur står sig en tio år gammal Volvomodell mot en splitterny elbil? På 402 meter skulle det avgöras vilken av Kia EV9, Volvo XC90 T8 och Range Rover Velar som var snabbast. Resultatet kunde inte bli mer spännande. 

Volvo XC90 T8 är kraftfull trots att den är äldre än de flesta bilmodeller som produceras idag. Bilens tvåliters raka fyra med turbo och kompressor har förmågan att leverera 312 hk med ett vridmoment på 400 nm. Volvons elmotor ger den ytterligare 143 hk, vilket betyder att den totalt har 455 hk. Bilen har en 8-växlad automatlåda och väger 2356 kilo. 

Volvons motståndare är inte mycket sämre heller då Kia EV9 GT-Line AWD inte bara är vacker på utsidan utan dess riktiga skönhet finns på insidan precis som Volvon. Modellen har dubbla elmotorer med totalt 384 hk och ett vridmoment på 700 nm. Bilen väger också lite mer än Volvon med 2648 kilo. 

Den tredje och sista tävlande bilen är Range Rover Velar P400. Bilen är en brittisk mildhybrid och är utrustad med en 3,0-liters turbo med kompressormatad motor som har hela 395 hk med 549 nm i vridmoment. Bilen har ett fyrhjulsdriftsystem med en 8-växlad automatlåda och bilen väger totalt 2018 kg. 

Racen kördes som dueller där första racet var mellan Volvon och Range Rovern. Loppet var otroligt jämt och det som till slut skiljde sig mellan bilarna var tre billängder till Volvons fördel. Det loppet startades i 60 km/h och de andra som kördes startades i 80 km/h. Det loppet vann Velar. Sedan kördes två lopp med stillastående start. Där krossade Volvon motståndet och avslutade loppet på 13,3 sekunder som snabbast.  

Race med 60 km/h start mellan Volvo och Range Rover.
Race med 80 km/h start mellan Volvo och Range Rover.

Volvon krossade sedan Kian i de två rullande starterna, men fick se sig besegrad två gånger stillastående. Kian vann med stor marginal och slog till med 13,3 sekunder, som var snabbare än Volvons 13,6 sekunder. Vi kan alltså konstatera att Volvos gamla laddhybrid står sig relativt väl även mot en toppmodern elbil.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester