Opeln lurar alla – har Saab-motor på 300 hk

Snacka om ulv i fårakläder, eller sleeper som vi bilnördar säger. Det ser ut som en vanlig Opel Corsa, men bilen är en riktig raket. Under huven finns en Saab Turbomotor på 300 hästkrafter!

Opel Corsa B eller Vauxhall Corsa som den heter i Storbritannien är knappast känd som någon prestandabil. Pensionärsbilen hade i standardutförande en 1,2-litersmotor på 65 hästkrafter. 

Men bilen väger bara 840 kg, så om motorn byts ut till något mer potent händer saker snabbt. Ägaren Nick bestämde sig för att göra en rejäl uppgradering av sin Corsa från 1993 och bytte ut den lilla Opelfyran mot en Saab Turbo B204-motor. Med lite lätt trimning ger Saabmotorn 300 hästkrafter. I någon mån är giftermålet logiskt eftersom både Saab och Opel ägdes av GM tidigare.

Resultatet är en riktig ”fickraket”, pensionärs-Opeln accelererar explosivt. Ägaren har behållit alla detaljer från en original Opel Corsa, så det är helt omöjligt för någon att se att bilen kör ifrån snabba sportbilar. 

Flera tricks har använts för att lura medtrafikanterna. Avgasröret är specialsvetsat för att kunna behålla det lilla ändröret från originalbilen. Längre in sitter ett grövre rör. Stålfälgarna är breddade, men har behållit plastkåporna från originalbilen. För att få plats med en större intercooler till turbon har plasten i den främre stötfångaren skurits upp. Resultatet är en bil som lurar alla.