Nya Volvo EX30 designad med hjälp av Star Wars

Volvos nya EX30 är designad med Star Wars som inspiration. Chefen för exteriördesign, T. Jon Mayer, avslöjar för Carup att Boba Fetts hjälm präglat utseendet på bilens front. 
– Bobba Fetts hjälm användes som inspiration när vi designade fronten, säger T. Jon Mayer till Carup. 

Nya elbilen Volvo EX30 är Volvos minsta bil någonsin och mäter bara 4,23 meter, det är till och med kortare än en Volvo 480. Bilen är också den andra elbilen från Volvo som designats helt från grunden efter EX90. Trots litenheten har designteamet arbetat hårt för att bilen ska utstråla kraftfullhet, säkerhet och ha en stark SUV-karaktär. 

Nu berättar Volvos högsta chef för exteriör design att en del av inspirationen till Volvo EX30:s form kommer från Star Wars. Designchefen T. Jon Mayer är själv ett passionerat fan av Star Wars. På fritiden bygger han extremt exakta kopior av ljussablar från Star Wars.
– Boba Fetts hjälm från Star Wars har varit en inspiration till fronten på EX30. En del av visiret går igen i Thors Hammar-lamporna och kinderna avspeglas i fronten och skärmarna, berättar T. Jon Mayer för Carup under ett provkörningsevent i Barcelona. 

Volvo Cars chef för exteriör design, T. Jon Mayer, avslöjar nu att EX30 inspirerats av Star Wars. Foto: Maths Nilsson
Volvo EX30 har en markfrigång på 17,7 centimeter, viktigt för bilens utseende enligt designchefen. Foto: Maths Nilsson

Ett annat mål har varit att göra bilens linjer så enkla som möjligt. Enligt T. Jon Mayer är det enkelheten som gör designen attraktiv.
– Den bästa designen är den enkla. Ett barn ska kunna rita en ikonisk design med bara några linjer eller cirklar, säger han och nämner Volkswagens Bubbla och Porsche 911, fast han egentligen inte ska prata om andra bilmärkens modeller. 

Andra viktiga detaljer som bidrar i EX30:s utseende är stancen (hur bilen står på hjulen) och bilens relativt höga markfrigång. Volvo hade kunnat göra bilen lägre, men då hade en stor del av karaktären gått förlorad. 
– Stancen är extremt viktig för att skapa bilens karaktär. Vi har också sett till att hjulen kommer ut ordentligt i hjulhusen. Den svarta listen i hjulhusen är också viktig för intrycket. Det var också viktigt att bilen hade relativt hög markfrigång, säger T. Jon Mayer. 

Volvo EX30 är inte den första Volvon som innehåller referenser till Star Wars. I fronten på senaste generationen av Volvo S60 och V60 lär det finnas tydliga referenser till Darth Vader för den som tittar noga. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester