Designchef bakom Tors Hammare slutar på Volvo

Volvos hyllade chef för exteriördesign, T. Jon Mayer, lämnar bilmärket. Den hyllade designern ligger bakom mycket av det moderna utseendet på Volvos bilar. Han var hjärnan bakom Tors Hammar-lamporna, viktiga konceptbilar som förändrade designen, Volvo V60, EX30 och flera andra modeller. 

Många tror att Polestars vd Thomas Ingenlath ensam ligger bakom formen på de moderna Volvobilarna. Men till stor del skapades looken av amerikanen T. Jon Mayer, även om bildesign är ett lagarbete. Han låg bakom de nya Tors Hammar-lamporna när Volvo visade upp Concept Coupé, Concept XC Coupé och Concept Estate. De tre konceptbilarna kom att prägla formen på Volvos nya XC90-modell och flera andra bilar som lanserades på SPA-plattformen 2014 och framåt. 

Den nya XC90-modellen som visades 2014 förändrade Volvos utseende totalt och en ny era inleddes. Sedan dess har de karaktäristiska Tors hammar-lamporna gett karaktär till bilarna och blivit Volvos signum. T. Jon Mayer var bland annat huvuddesigner för Volvo S60, V60 and V60 Cross Country. Hans senaste verk hos Volvo är nya EX30 som presenterades förra året. Bilens front var inspirerad av Star Wars berättade han för Carup. 
– Boba Fetts hjälm från Star Wars har varit en inspiration till fronten på EX30. En del av visiret går igen i Thors Hammar-lamporna och kinderna avspeglas i fronten och skärmarna, berättade T. Jon Mayer för Carup under ett provkörningsevent i Barcelona. 

T. Jon Mayer var ansvarig för Volvo S60 och V60.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept XC Coupé.
Volvo Concept Coupé.

T. Jon Mayer började hos Volvo Cars 2011 och blev chef för exteriör design 2021. Innan dess arbetade han på Ford. Han lämnar nu Volvo Cars uppger Car Design News. Det är inte känt vad som blir nästa utmaning för den hyllade designchefen.  
– Vi vill naturligtvis uttrycka vår tacksamhet för hans hängivna 12 år av tjänst för företaget, som bidragit till enastående design, uppger Volvo Cars i en bekfräftelse till Car Design News. 

Jobbet som desigchef tas över av Nick Gronenthal som arbetat på BMW och Faraday Future innan han kom till Volvo för två år sedan. Övergripande designchef för Volvo Cars är Jeremy Offer.
– Jag är mycket glad och ödmjuk över att kunna meddela att jag börjar en ny roll inom Volvo Cars som Head of Automotive Design. Detta tar mig till Göteborg där jag kommer att arbeta med den otroliga talangen inom Volvo Design och den fantastiska ledningsgruppen på Volvo Cars. Vilket äventyr som väntar! Håll ögonen öppna för fler fantastiska arbeten från hela Volvo-teamet!
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester