Mytomspunne Refaat El-Sayeds superlyxiga Volvo säljs på auktion

Nu säljs en av de pampigaste Volvobilar som går att hitta. Lyx-Volvon köptes ny av mytomspunne Fermenta-direktören Refaat El-Sayed. Trots en sprucken affär med Gyllenhammar köpte Refaat Volvos dyraste bil. 
– Jag gillar Volvo och jag gillar bilen, har Refaat berättat. 

En av Volvos lyxigaste modeller någonsin har dykt upp till salu på bilauktion. Volvo S80 Executive har flagghållare, kylskåp, dryckesglas i kristall, exklusiv skinninredning och en rak sexa med dubbelturbo på 272 hästkrafter. Dessutom finns träratt, DVD och TV samt telefon med sekretesslur.

Bilen har en spännande historik med en av Sveriges mest omtalade företagsledare som tidigare ägare. Den beställdes ny 2002 av Refaat El-Sayed, både känd och ökänd för att ha byggt upp den mytomspunna börsraketen Fermenta. På 1980-talet ökade Fermenta-aktien lika snabbt som bitcoin gjorde för några år sedan.

Inredningen är minst sagt lyxig för att vara en Volvo. Kylskåp, kristallglas och DVD förgyller resan.

Refaat byggde på 1980-talet från två tomma händer upp penicillinföretaget Fermenta till Sveriges mest framgångsrika företag. Aktiekursen steg som en raket och gjorde många småsparare förmögna. Refaat El-Sayed blev miljardär och en av Sveriges rikaste personer och utsågs till ”Årets svensk”. När han stod på toppen 1986 ville Volvo och självaste Pehr G Gyllenhammar köpa upp Fermenta. 

Men fallet från toppen gick snabbt. Det avslöjades att Refaat El-Sayeds doktorshatt var en bluff och Fermentas aktiekurs började dala. När Volvo och Gyllenhammar blåste av affären var det början till en av Sveriges största företagskrascher. Fermentas aktiekurs föll från himlen till frimärksnivå. Det avslöjades dessutom att Refaat fuskat med Fermentas bokföring och blåst upp affärer. Han dömdes till sex års fängelse för bland annat svindleri. 

Men Refaat kom ut från fängelset och tog revansch och startade nya affärer i Hebi Health Care. Några år senare köpte han den lyxigaste Volvon som gick att köpa: specialmodellen S80 Executive. Trots att den spruckna Volvoaffären och hårda känslor mot Pehr G Gyllenhammar som fällt honom gillade han Volvo. 

– Jag gillar Volvo och jag gillar bilen. S80:n är en väldigt fin bil med mycket utrustning och hög komfort. Den har inte gått långt, är välskött, påkostad och har allt man önskar som kylskåp, tv och telefonsystem. En riktig direktionsvagn., berättade han när han många år senare sålde bilen på Blocket. 

Nu har bilen dykt upp på Bilwebauctions, det är inte lägre Refaat som äger den utan den ingår i en samling med klassiska hyrverksbilar som säljs ut. Än idag är bilen nästan i samma skick som när Refaat hämtade ut den ny. Interiören är i ett mycket omvårdat och bra skick och lacken är nästan perfekt. På alla år har det bara blivit 12 000 mil. Ett unikt tillfälle för den som vill ha en av de lyxigaste Volvobilarna någonsin med ett stycke rullande svensk näringslivshistoria.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester