Missen i kylan som ger 40 000 kr i dagsböter

Vanliga vintermissen kan sluta med indraget körkort och 40 000 kronor i dagsböter. Flera svenskar har blivit dömda senaste vintrarna.
– Det är vårdslöshet i trafik och det kan stå en dyrt, säger trafikpolisen Johan Alm.

Ett antal bilister har de senaste åren åkt på 40 dagsböter för ett misstag som är lätt att göra i vinterkylan. Polisen i Eskilstuna stoppade en bilist en kall januaridag. Det var tidigt på morgonen och många var på väg till jobbet. Samtidigt var det en sträng kyla över den sörmländska metropolen och isröken låg tät över staden.

Poliserna hade upptäckt att mannen knappt skrapat rutan. Han hade bara ett litet titthål och då blev han rapporterad för vårdslöshet i trafik. Det visade sig att han använt en snusdosa för att försöka skrapa rutan.  Efter en första vända i tingsrätten blev mannen dömd till böter på 40 000 kronor. Dessutom rapporterades saken till Transportstyrelsen som sköter återkallelse av körkort efter lagbrott.

Slarvet kan bli väldigt dyrt och ditt körkort hänger löst. Bild: Unsplash

Mannen fick givetvis en chock. Det här enkla misstaget, en vanlig och lite stressig morgon på väg till jobbet, slutade med en ordentlig tankeställare. Men snart fick han ett bättre besked av tingsrätten. Man skrev ner böterna till bara 2000 kronor.
– Det känns mer rimligt, men jag hade full kontroll på bilen, påstod mannen till tidningen.

Varje vinter inträffar flera sådana här tillbud. Polisen håller uppsikt över bilisterna, särskilt på morgnarna för att se efter om folk har skrapat ordentligt. För en man i Båstad som skrapat rutorna slarvigt slutade dock inte lika bra. Han åtalades för vårdslöshet i trafik och dömdes till 40 dagsböter à 400 kronor, totalt 16 000 kronor. Dagsböter baseras på din inkomst och kan uppgå till hela 1000 kronor, det vill säga 40 000 kronor för att ha kört med oskrapade rutor. 

Även en 30-årig kvinna i Borås fick känna på lagens långa arm når hon slarvat med att skrapa rutorna. Hon tittade ut genom en sidoruta, men vinglade så mycket att hon körde in i en trottoarkant. Kvinnan blev dömd för vårdslöshet i trafik, fick rejäla dagsböter och miste körkortet. 
– Vi har några sådana här fall varje år, säger Petter Magnusson, trafikpolis i Värmland.

Många vet inte hur allvarligt polisen ser på den här saken. Men att inte skrapa rutorna innebär att man utsätter andra trafikanter för en fara. 
– Det är vårdslöshet i trafik och det kan stå en dyrt, om man blir rapporterad ska Transportstyrelsen återkalla körkortet, säger trafikpolisen Johan Alm.

Om polisen ser att en bilist inte har skrapat rutorna ordentligt, stoppar man dem direkt. 
– Ingenting är svart eller vitt i vår värld, jag har varit med om fall där man bara haft ett litet titthål ovanför ratten. Men sedan finns det dem som faktiskt har skrapat, säger Johan Alm.

Varje fall lever sitt eget liv. Poliserna gör en bedömning efter deras unika förutsättningar. 
– Ibland får man göra en bedömning och sätta sig bakom ratten för att se hur god sikt föraren egentligen har haft. Sedan får man ta det därifrån, säger Johan Alm.

Det är viktigt att man skottar bilen ordentligt. Har det snöat, är det bilägarens ansvar att se till så ingen snö eller is ramlar av bilen och innebär en fara för andra.
– Man kan kanske inte skotta av allt. Men så mycket som möjligt så att det inte faller av på andra trafikanter eller gångare. Om man inte gör det, ses det som vårdslöshet i trafik, säger Petter Magnusson.

Så hårda är straffen för is och snö på bilen

Isiga rutor:  Om du inte avisat rutorna kan det handla om vårdslöshet i trafik. Det som reglerar hur is- och snöfria rutorna måste vara är en bedömningsfråga, men praxis är att framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna måste vara rena.
Möjligt straff: 40 dagsböter och indraget körkort.

Snö på taket: Det är olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när man kör i trafiken. Det räknas som oförankrad last då det finns stor risk för att den kan glida av under färden, och i värsta fall orsaka olyckor.
Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.

Registreringsskylt och lyktor: När man sopar bilen är det viktigt att sopa hela bilen noga, inklusive fram- och baklyktor, samt registreringsskyltar. Om registreringsskylten och / eller lamporna är översnöade får du böter. 
Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.
Källa: Polisen, If försäkring, SVT
Stora bilden ovan: Foto Polisen.
LÄS MER: