Kristoffer plogade fast rattfyllo – prisas som Årets Trafikhjälte

Kristoffer Lundkvist från Piteå plogade in en rattfyllerist med sin plogbil.
Sedan höll han kvar rattfyllot på platsen och ringde polisen.
Nu prisas han som Årets Trafikhjälte
.

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år går utmärkelsen till Kristoffer Lundkvist från Rosvik, Piteå.

”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att med snö och snöplog hindrat en rattfyllerist att flytta sin bil”, lyder motiveringen.

–I år fick vi in ovanligt många röster. Rattfylleri är något som engagerar allmänheten,säger Lena Mörk, projektledare hos MHF som står bakom priset.

De två andra finalisterna var i år:
De brottande fotbollsspelarna från Glimåkra som sprang ikapp en misstänkt rattfyllerist och brottade ner honom och höll fast honom tills polisen kom.
Halmstadbon som försökte stoppa en misstänkt rattfyllerist från att köra iväg genom att ställa sig framför bilen, och själv blev påkörd och skadad.

Kristoffers sambo Elin såg i vintras en bil komma farande mot henne i oroväckande hög fart. Bilen körde ner i diket. Ut ur fordonet steg en man som såg ut att vara märkbart berusad. Han kunde knappt stå på benen men presenterade sig med namn. Hon skällde ut mannen, fick honom att lämna bilen och i stället ta sig hem till fots.

När Elin kom hem ringde hon sin make Kristoffer. Han visste vem den misstänkte mannen var när han hörde namnet. Kristoffer som jobbar med att skotta snö och var ute på plogrunda släppte arbetet och åkte till mannens bostad. Där sade Kristoffer åt honom att låta bilen stå kvar i diket.

När Kristoffer efter arbetspasset åkte hemåt med sitt plogfordon och passerade platsen där Elin nästan blivit påkörd såg han att den misstänkte rattfylleristen var där. Han satt bakom ratten och försökte få loss bilen ur diket för att köra från platsen.

Då fattade Kristoffer ett snabbt beslut och satte i plogbladet och körde mot bilen i diket. På så sätt lyckades han trycka in bilen mot snövallen så den satt fast. Kristoffer ringde polisen och försökte att hålla mannen kvar på platsen. Den misstänkte rattfylleristen lyckades smita men kunde ändå gripas av polisen senare på kvällen.

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor, ett diplom samt en vacker hedersutmärkelse i form av en droppe i glas.

Dela med dig av Carup

Senaste nytt

Efter dödsfallet – säljer otrolig bilsamling för 20 milj

En unik McLaren-samling är nu till salu. Samtliga 20 bilar är de sista som tillverkats – fabriksnya och personligt designade av miljardären Mansour Ojjeh. Bland lyxbilarna finns en McLaren F1 i färgen Mansour Orange, som aldrig använts på någon annan bil.

En av världens mest exklusiva McLaren-samlingar någonsin ska nu säljas, och varje bil är unik. Totalt rör det sig om 20 extremt sällsynta exemplar, alla de sista som tillverkades av sina respektive modeller. Bakom samlingen stod bortgångne affärsmannen Mansour Ojjeh. Fransk-saudiske Ojjeh ägde lyxklockmärket TAG Heuer och var genom sitt engagemang i McLaren en av motorsportvärldens mest inflytelserika personer. Samlingen bedöms vara värd omkring 700 miljoner kronor.

Den ikoniska samlingen omfattar bland annat McLaren Speedtail, P1, Senna, och kronjuvelen: den sista McLaren F1 som någonsin tillverkades. Bilen lackerades i en färg som senare döptes till Mansour Orange. Färgen har aldrig använts på andra bilar än Ojjehs, och är ett genomgående tema i samlingen.
– Mansour var en grundpelare i McLaren som vi känner det idag. En passionerad bilälskare och McLarens största fan. Jag känner inte till någon annan samling som kan mäta sig med denna, säger McLaren Racings vd Zak Brown.

Med undantag för F1:an och en P1 GTR som använts sparsamt vid bankörningar, är samtliga bilar oanvända. Mansour Ojjeh, som gick bort 2021, var inte bara med och lyfte McLaren till tio förartitlar och sju konstruktörsmästerskap i Formel 1. Han var också avgörande för grundandet av McLaren Automotive. Med hans bidrag byggdes McLaren upp till ett av bilvärldens starkaste varumärken.

Försäljningen hanteras av brittiska lyxbilsförsäljaren Tom Hartley Jnr, som tidigare i år sålde Bernie Ecclestones F1-samling för motsvarande 6 miljarder kronor.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Hemliga mejl avslöjar biljättens desperata kris

Nya hemliga mejl avslöjar Nissans desperata drag för att ta sig ur krisen. Företaget skjuter upp betalningar och ber leverantörer om hjälp för att klara sig ur knipan.

De senaste åren har Nissan kämpat i uppförsbacke, och i maj i år avslöjades nyheten att företaget försökte sälja sitt huvudkontor i Yokohama, en anläggning som Nissan haft som hemmaplan sedan företaget grundades 1928. Nu avslöjar nya läckta mejl inom företaget hur illa situationen faktiskt är för tillverkaren.

I de hemliga mejlen som Reuters har granskat är det tydligt att den japanska tillverkaren har bett sina leverantörer i Europa att gå med på uppskjutna betalningar som ett sätt att tillfälligt lindra sin kassaflödesproblematik. På detta sätt hoppas Nissan kunna stabilisera sin ekonomi bättre.

Nissans huvudkontor i Yokohama säljs ut – för att dra in pengar för att rädda biljätten. Foto: Nissan

Leverantörerna ska ha fått två alternativ: att hålla sig till det ursprungliga betalningsschemat eller gå med på en försening i utbyte mot lite extra ersättning, skriver Carscoops. Enligt Reuters ska flera av de hemliga mejlen beskriva tydliga ansträngningar för att frigöra likviditet före slutet av årets andra kvartal. Tidigare har Nissans finanschef Jeremie Papin varnat för att detta kvartal skulle bli ett av företagets svåraste på senare tid.

Strategin att förlita sig på uppskjutna betalningar är något Nissan har använt sig av tidigare också. En liknande metod ska ha använts mot slutet av föregående räkenskapsår i mars. Nissan har bekräftat för Reuters att de har börjat erbjuda mer “flexibla betalningsvillkor”.

Tidigare har Nissan förutspått att de kommer att göra en förlust på ungefär 40 miljarder svenska kronor under året. För att vända kursen siktar Nissan på att minska kostnaderna med 32 miljarder kronor under de kommande två åren. För att lyckas med detta kommer flera av företagets fabriker att tvingas stänga, samtidigt som den totala arbetsstyrkan måste minska med 15 procent.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Förlorar 595 000 kronor på varje såld elbil i Norge

Flera nya bilmärken har etablerat sig i Norge – men det har blivit dyrt för vissa. Kinesiska elbilstillverkare som Voyah och Nio har förlorat hundratals miljoner i jakten på marknadsandelar.
– Vi har förlorat mer än vi hade budgeterat med, säger Arve Sulland, koncernchef för företaget bakom Voyah-importören Electric Way.

De senaste åren har rekordmånga nya bilmärken kommit till Norge. Flera kinesiska tillverkare använder Norge som en slags testmarknad innan de lanserar sig brett i Europa. Märken som MG, BYD och Xpeng har lyckats få bra försäljningssiffror i Norge, men för andra har det blivit både tungt och kostsamt. Ett exempel på detta får vi från branschsajten BilNytt.no, som har granskat boksluten för importföretaget Electric Way, som importerar märkena Dongfeng och Voyah i Norge.

De första bilarna från Voyah kom till Norge 2022, precis innan bilförsäljningen i landet bromsade in kraftigt på grund av nya skatteregler som infördes 1 januari 2023. Bland annat började elbilar över 500 000 kronor att beläggas med 25 % moms, vilket gjorde många modeller betydligt dyrare. Här hade Voyah otur med tidpunkten.

Kinesiska Voyah sålde bara 161 bilar i Norge, men gjorde ändå en förlust på 96 miljoner kronor.

År 2023 gick Voyage med cirka 154 miljoner svenska kronor i förlust (164 miljoner norska kronor). Förra året gick det lite bättre, men siffrorna visar ändå att Electric Way förlorade cirka 96 miljoner kronor. Samtidigt sålde och registrerade Electric Way bara 161 bilar av märkena Voyah och Dongfeng 2024, enligt siffror från Elbilstatistikk.no. Utslaget per registrerad bil innebär en förlust på 595 000 kronor per bil.

– Vi har förlorat mer än vi hade budgeterat med, säger Arve Sulland till BilNytt.no. – Vi räknade förstås med förlust de första åren, men vi har tvingats investera mer än vi tänkte från början. Vi har lagt stora resurser på personal och system, mer än vi var förberedda på.

Ett annat märke som verkligen fått erfara att det är dyrt att etablera sig i Norge är Nio. De har bland annat gjort sig kända genom ett mycket exklusivt showroom och upplevelsecenter på en av Oslos dyraste adresser. Samtidigt har Nio snabbt etablerat en omfattande verksamhet – och det har kostat. 

År 2023 förlorade Nio nästan en kvarts miljard kronor på sin verksamhet i Norge, vilket även bekräftas av motor.no. Totalt mellan 2021 och 2023 har företaget förlorat cirka 495 miljoner kronor. De förlorade över 350.000 kronor per bil. Bokslutet för 2024 är ännu inte klart. Men utifrån den mycket begränsade nybilsförsäljningen är det svårt att tro att Nio-importören lyckats vända förlust till vinst förra året.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Stor ändring av bränslet – träder i kraft i morgon

I morgon 1 juli förändras bensin och diesel i Sverige. Då höjs reduktionsplikten. Så här kommer du att påverkas vid pumpen. 

Den första juli höjs reduktionsplikten igen efter tidigare regeringsbeslut. Nu ska återigen mer biobränsle blandas i den fossila bensinen och dieseln. För 1,5 år sedan sänktes reduktionsplikten kraftigt, men går den upp från 6 till 10 procent på både diesel. Det här gör själva bränslet dyrare. Men samtidigt gör regeringen en skattesänkning. Det kommer att kompensera för fördyringen. 

Så här påverkas bränslet – steg gör steg

Bensin 

Just nu ligger bensinen på 15,69 kronor per liter före justeringen. Redan nu är det närmare 10 procent etanol som blandas in i E10-bränslet. Det går inte att blanda in mer, så resterande del ska lösas genom inblandning i diesel eller genom elkrediter. Men rent matematiskt tas kostnaden ut på de som tankar bensin. Det bör innebära en fördyring av själva bränslet på 30 öre, men samtidigt sänks skatten på bensin med 40 öre inklusive moms. Så i bästa fall kan bensinen bli 10 öre billigare den 1 juli, trots att reduktionsplikten ökar. 

Dieseln påverkas mer än bensinen och kan gå upp lite, bensinen tippas däremot kunna minska något i pris. Men först i morgon vet vi säkert.

Diesel

Just nu ligger dieseln på 16,59 före justeringen. När det gäller dieseln kommer den faktiska inblandningen av biobränslen att öka mer. Dagens reduktionsplikt på 6 procent innebär att CO2-utsläppen ska reduceras med 6 procent genom inblandning av förnybara bränslen. Volyminblandningen är dock högre, cirka 8 procent. När reduktionsplikten höjs till 10 procent innebär det att 13-14 procent biodrivmedel ska blandas in. 

Eftersom priset på förnybart dieselbränsle är högre än för fossil diesel innebär det att själva bränslet blir dyrare. Men det handlar inte om mer än 30-40 öre. För att kompensera för detta har regering och riksdag fattat beslut om en sänkning av dieselskatten med 40 öre inklusive moms från 1 juli. Det bör innebära att dieselpriset förblir oförändrat, eller till och med går ner några ören. 

El vid laddning av elbil

Nu får bränslebolagen också tillgodoräkna sig publikt laddad el i reduktionsplikten. Det kan faktiskt sänka laddningspriserna, men kan göra att bränslebolagen klarar reduktionsplikten med lägre inblandning av biobränsle.
– En nyhet är att publikt laddad el får användas för att uppfylla reduktionsplikten, detta kan leda till något lägre priser på el vid laddningsstationerna, säger Viktor Gunnarsson.

Ändringen görs för att Sverige ska få ner sina CO2-utsläpp på papperet. Annars finns risk att vi drabbas av straffavgifter från EU. När utsläppen kommer från förnybara källor räknas de inte, till skillnad mot när vi förbränner bränsle från fossila källor. Men lika mycket CO2 hamnar i atmosfären. 
– Eftersom skatten samtidigt sänks på bensin och diesel räknar regeringen med förhållandevis oförändrade bensin- och dieselpriser, säger Viktor Gunnarsson, expert på Drivkraft Sverige.

Bränslet på längre sikt

De historiskt låga bränslepriserna just nu kommer inte stanna för evigt. Den första januari 2027 börjar EU:s nya utsläppsregler att gälla. Då kommer vi att få betala för våra koldioxidutsläpp.
– Regeringen vågar inte höja priset på drivmedel nu, då blir det en svekdebatt. Det ligger en utredning kring framtidens skatter som ska vara klar om ett år. Min gissning är att den blir klar efter valet, säger experten Ronny Svensson.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup