Funnits sedan 1974 – men snart läggs Volkswagen Golf ner

Dagens modell av Volkswagen Golf blir den allra sista. Sedan läggs den klassiska modellserien som funnits sedan 1974 ner. 
– Om världen utvecklas helt annorlunda än väntat till 2026 eller 2027 då kan vi också lansera ett helt nytt fordon, men jag tror inte det, säger Volkswagens vd Thomas Schäfer. 

Volkswagen håller på att stöpa om sitt modellprogram totalt och planerar 10 nya elbilar. År 2033 ska bilar med förbränningsmotorer vara helt borta ur modellprogrammet i Europa. Det är två år innan EU:s förbud mot förbränningsmotorer träder i kraft. 

Nu avslöjar Volkswagens chef Thomas Schäfer för Automobilvoche att de kommande nya modellversionerna av Passat, Tiguan och T-Roc blir de allra sista nya förbränningsbilarna. 
– Ur dagens perspektiv kommer dessa fordon att bära oss in i 2030-talet. Då har vi en bra laguppställning. Och när vi fasar ut förbränningsmotorer i Europa 2033 är det inte längre vettigt att lansera helt nya fordon, säger Schäfer. 

Det blir ingen ny Volkswagen Golf efter dagens modell som läggs ner om några år.

Volkswagen Golf har gett namn åt en hel bilklass, men någon ny Volkswagen Golf är inte planerad. Nästa år får den nuvarande modellen en stor ansiktslyftning, sedan kommer inte modellen att förnyas, utan läggs istället ner.
– Golfen kommer att få en stor produktuppgradering nästa år. Detta sätter den i en bra position fram till slutet av decenniet. Sedan får vi se hur segmentet utvecklas. Om världen utvecklas helt annorlunda än väntat till 2026 eller 2027, då kan vi också lansera ett helt nytt fordon. Jag tror inte det. Än så länge är detta inte planerat.

Men troligen kan modellnamnet återuppstå framöver. Enligt Thomas Schäfer vill inte Volkswagen ge upp ikoniska namn som Golf, Tiguan och GTI, utan snarare överföra dem till den elektriska världen. Men vilken bil som helst kan inte få det för Volkswagen så klassiska namnet. 
– Vi gör inte det misstaget. Det är därför vi bara tar med den elektriska Golfen när den verkligen har Golf-gener i sig – som ett plattare tak jämfört med ID.3.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester