Frankrike chocksänker bensinskatten – får EU:s lägsta pris

Ett stort krispaket mot inflationen gör att bensinen i Frankrike snart kommer att kosta 16 kronor per liter. Den franska bensinskatten sänks med 3,13 kronor per liter, samtidigt höjer Sverige med 1,31 kronor per liter.

Frankrike går i motsatt riktning när det gäller bränslepriserna. Medan Sverige kommer att höja sin bensinskatt med 1,31 kronor per liter från och med 1 oktober gör Frankrike tvärtom och genomför en sänkning med drygt tre kronor från 1 september till 1 november. Enligt finansminister Bruno Le Maire ”förbättrar det fransmännens liv”, uppger Francetvinfo.

I dagsläget ligger det franska bensinpriset på 19,33 kronor per liter, så efter sänkningen hamnar priset på en liter bensin på cirka 16 kronor per liter. Frankrikes bensinpris blir därmed det lägsta i EU tillsammans med Polens. Dieseln har sedan tidigare sänkts till 19,30 kronor per liter, EU:s skatteregler tillåter inte en större sänkning. 

Det sänkta bensinpriset ingår i ett paket för att bekämpa inflationen och en annan åtgärd är att anställda kan få skattefritt stöd till bränsle från arbetsgivaren med upp till 4000 kronor per månad. Frankrike har också infört ett tak för el- och gaspriser fram till slutet av 2022.