Första bilderna: Volvos nya hemliga bil – superlyxig MPV

Här är de allra första bilderna på Volvos nya hemliga minibuss. Volvos nyhet sägs få debut redan inom ett par månader. Bilen blir hela 520 cm lång och får sju superlyxiga sittplatser. 

Volvo Cars själva bekräftat att de kommer med en superlyxig MPV senare i år. Volvos kinesiske vd bekräftade för pressen i början av året att Volvo överraskande släpper en stor minibuss, en biltyp som blivit väldigt trendig i Kina. Många har ändå haft svårt att riktigt tro att Volvo skulle släppa en minibuss.  Men nu har bilen för första gången fångats på spionbilder i Kina, som publicerats på det sociala mediet Weibo. 

Enligt ryktena ska den nya modellen heta Volvo EM90, men det kan också handla om EV100. Snart får vi svaret, för enligt Carnewschina ska bilen presenteras redan detta kvarta. Spionbilderna visar att den nya Volvon har Tors Hammar-lampor och får en stor skjutdörr på sidan.

Renderingar föreslår att bilen ska se ut så här – men sannolikt får bilen ingen grill, och integrerade Tors Hammar-lampor.

Bilen baseras på Zeekr 009 som redan släppts i Kina. Volvon delar teknik med Zeekr 009 som har en räckvidd på hela 822 km med det största batteriet på 140 kWh. Det ryktas också om ett batteri på 116 kWh som ger 70 mils räckvidd. Toppversionen får fyrhjulsdrift och 544 hästkrafter. Accelerationen blir brutal för en MPV: 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Bilen blir mycket tung, med 2830 kg är den 12 kg tyngre än Volvo EX90.

MPV:n ska konkurrera med nya Lexus LM och blir den lyxigaste och största modellen från Volvo någonsin. Bilen får sju platser med superbekväma flygplansstolar och en stor skärm för att titta på tv i de bakre stolarna. För några år sedan var MPV en dödförklarad biltyp, men nu är den högsta mode igen och nyligen lanserade Lexus lyxiga LM som kommer till Europa senare i år. Retrobussen Volkswagen ID.Buzz är också en succé.

Bilen tros påminna mycket om Zeekr 009 som redan visats. Zeekrs version av lyxbussen har en stor tv-skärm i baksätet som ska kunna användas för underhållning eller konferenssamtal. Bilen har också en intern kommunikationsradio för att de i framsätena ska kunna prata med de som sitter längst bak i den långa bilen. Zeekrs motsvarighet ska kosta omkring 800 000 kronor i Kina. Enligt Carnewschina ska Zeekr 009 inte säljas i Europa, vilket talar för att Volvo lanserar sin nya MPV här. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester