Det mytomspunna kinesiska palatset vid E4 ska öppna igen. De nya ägarna vill väcka liv i platsen och göra den till en av Sveriges mest attraktiva rastplatser.
– Det är skönt att ha sålt, det är någon annans problem idag, säger den tidigare ägaren.
Det verkar vila en förbannelse över Dragon Gate vid E4:an i Älvkarleby. I närmare tjugo år har olika ägare försökt väcka liv i det märkliga kinesiska palatset. Och nu är det dags för nästa ägare att försöka bryta förbannelsen. Efter flera års tystnad väcks platsen nu till liv av nya ägare. De hoppas locka resenärer till glasspaus med italiensk gelato redan i sommar och långsiktiga planer på både restauranger och hotell.
– Det rullar förbi cirka 30 000 människor varje dag här på E4:an, så vi tror det är en strategisk plats. Vår vision är att det ska bli Sveriges mest intressanta rastplats, säger Ted Rundquist, en av de nya ägarna bakom Arosslättens Fastigheter AB till TV4.
Han driver projektet tillsammans med Lars-Gunnar Andersson och till sommaren öppnar de första verksamheterna. Det börjar med en glassbar, men längre fram planeras även butiker, bensinstation och så småningom ett öppet hotell. Något som aldrig riktigt blev verklighet under tidigare ägare, som hade just de planerna.
Byggnaden började som ett kommunalt projekt på 1980-talet, när Älvkarleby försökte återfå resenärer efter att E4 dragits om. Trots stora protester från kommuninvånarna, så la kommunen hundratals skattemiljoner på projektet.
– Det var dyrt för kommunen. Jag skulle kunna tänka mig att det kostade någonstans mellan 100 och 120 miljoner då, säger tidigare kommunalrådet Lars Skytt (S), till TV4.
År 2004 klev den kinesiske myggmedelsmiljardären Mr Li in och tog över platsen. Han lät flyga in 60 byggarbetare från Kina för att snabbt omvandla det gamla hotellet till så som vi känner det idag, Dragon Gate. Men hans dröm om en kinesisk turistmagnet krockade med svensk byråkrati och platsen blev aldrig färdig. Bland annat använde man byggnadsställningar av bambu och de influgna arbetarna tjänade långt under svenska minimilöner.
En dag tröttnade Mr Li på svensk byråkrati. Han gav upp sin dröm 2017 och då tog Sisyfosgruppen över. De försökte istället fylla byggnaden med liv genom festivaler och bilträffar. Det gick bra inledningsvis. Men när pandemin slog till stängdes portarna åter.
– Jag hade nog lite för mycket hybris när jag köpte Dragon Gate. Det är skönt att ha sålt, det är någon annans problem idag, säger Olle Larsson, vd för Sisyfosgruppen.
Nu görs alltså ett nytt försök att väcka liv i det som blivit en av Sveriges mest udda stopp längs vägen. Och även om hotellet ännu är stängt, kan motorintresserade redan i sommar få en anledning att svänga av E4:an igen. Exakt vilket datum man öppnar, har man inte gått ut med än.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.