Falske Ferrari-handlaren Daniel dömd – lurade rika köpare på miljoner

Den falske Ferrari-handlaren Daniel Lesin, 24, fick rika köpare att betala miljontals kronor för beställningar av superbilarna Ferrari Monza SP1 och SP2 och drog in 35 miljoner kronor i handpenningar. Problemet var att bilarna inte finns. Nu har domen kommit och han kommer lindrigt undan. 

Daniel Lesin låtsades vara miljardär och representant för Ferrari. Han sade sig ha fått köpa flera exemplar av Ferrari Monza SP1 och SP2, som hör till Ferraris mest exklusiva och åtråvärda bilar hittills och kostade 18 miljoner kronor som ny. De  ingår i den så kallade Icona-serien, som bara utvalda får köpa och bland ägarna finns Zlatan Ibrahimovic, Per Gessle och Gordon Ramsay. 

Daniel träffade rika bilentusiaster på olika evenemang runt om i USA och hävdade att hans pappa var rysk oligark, detta var före Ukrainakriget. Han påstod att han drev ett klockföretag, något som gjorde att han kunde köpa Ferraris dyraste bilar. Fem rika bilsamlare duperades av han bluffar betalade miljontals kronor för att få köpa bilarna som ännu inte byggts. 

Daniel Lesin lurade köparna att han satt på flera beställningar av Ferrari SP1 och SP2 och fick in 35 miljoner kronor i handpenningar.

Han fick totalt in 35 miljoner kronor i handpenningar och betalningar och fick dessutom låna fyra miljoner kronor från en bank. Från en annan bank kunde han låna tre miljoner kronor med Ferrari-bilarna som säkerhet. Det påstådda bedgrägeriet pågick från 2018 och fram till i somras. Han använde pengarna för att leva ett sällan skådat lyxliv, men FBI kom honom på spåren. 

Han omgav sig med superbilar, dyra klockor och reste flott i privatjet. En av de lurade Ferrari-köparna beskriver honom som avväpnande ödmjuk och mycket charmig. Han hävdade att han redan ägde bilar som  Ferrari F12tdf, en Ferrari 458 Speciale, en Lamborghini Murciélago SV och en Porsche 918. Men allt var bluff och Daniel Lesin greps av FBI den 2 juni 2021 och anklagades för grovt bedrägeri. En stor härva med åratal av lögner rullades upp. Daniel Lesin var ingen miljardär, hans föräldrar var inte oligarker och några beställda Ferrari Monza SP1 och SP2 fanns inte. 

Efter Ferraribluffarna satt Daniel Lesin häktad under en lång tid och riskerade 20 år i fängelse och utöver de dryga 40 miljoner kronor han uppges ha lurat Ferrari-köpare och banker på riskerade han böter 2,7 miljoner kronor. Han förnekade brott och hävdade fortfarande att han och hans familj ”tillsammans har ägt cirka 75 Ferrari, och de har en stark och långvarig relation med Ferrari … Denna unika relation tillät dem att åka genom en specialiserad ansökningsprocess och beställa Ferrari Monza, ett utomordentligt sällsynt och speciellt fordon.” 

Nu har domen kommit och Lesin klarade sig mycket lindrigt undan med tanke på att han riskerade 20 års fängelse. Han dömdes endast i ett fall och kommer undan med 45 månaders fängelse, böterna blev 2,7 miljoner kronor, uppger The Drive. Rättsväsendet har redan förverkat 25 miljoner kronor i kontanter som hittades och lyxklockor från Rolex och Ulysse-Nardin för 2,1 miljoner kronor samt en målning av Salvador Dali. 

Daniel Lesin kan dock få betala mer för sitt vidlyftiga leverne i lyx. Han är stämd i domstol i Florida på 16 miljoner kronor för bedrägligt köp av en Ferrari, och han har kontokortsskulder till American Express på nästan 1,4 miljoner kronor.