Bomben: Volvo släpper superlyxig minibuss redan i år

Volvo kommer att lansera en lyxig elektrisk minibuss redan i år. Det avslöjar Volvos kinesiske vd. Dessutom kommer nya Volvo EX90 i en superlyxig Excellence-version. 

Volvo är inne i en mycket intensiv period med lanseringar av nya bilmodeller. Senare i år avtäcks nya mini-SUV:en Volvo EX30, men det kommer fler stora nyheter under året. Som Carup berättade redan i december kommer Volvo att lansera en elektrisk minibuss, nu är det bekräftat och den kommer mycket tidigare än beräknat. 

Volvos kinesiska vd Qin Peiji avslöjar under en presskonferens att märket lanserar en elektrisk MPV i Kina redan i år. Volvo i Kina visade upp en bild på sex elbilar som kommer att finnas på marknaden redan i år, varav MPV:n är en, uppger Carnewschina.  Volvo Cars vill idag varken bekräfta eller dementera om bilen även kommer till Europa.
LÄS MER: Största och lyxigaste Volvon någonsin – så blir nya MPV:n

Volvos kinesiske vd avslöjade alla kommande modeller i år under en pressbriefing där denna bild på det elektriska modellprogrammet visades upp. Den stora skrällen är en MPV.
Den nya Volvomodellen baseras på Zeekr 009.

Volvos nya lyxiga MPV kommer att baseras på Zeekr 009, som är en systermodell från Zeekr som också ägs av Geely-koncernen. Bilen byggs på Geelys nya SEA-plattform. Den har fyrhjulsdrift med 544 hästkrafter och en räckvidd på upp till 822 km. I Kina kostar bilen omkring 800 000 kronor, Volvos modell blir sannolikt lite dyrare. Interiören kommer att bli mycket lyxig och får sex individuella kaptensstolar. 

Interiören får sex platser och blir mycket lyxig.
Zeekr 009 har en räckvidd på 82 mil enligt den kinesiska normen, men det är sannolikt bara i en begränsad upplaga.

Bilden bekräftar också att Volvo lanserar en ny SUV i år, vilket är Volvo EX30 som Carup berättat om vid flera tillfällen. Dessutom avslöjar Volvo Kina att nya Volvo EX90 ska släppas i en superlyxig Excellence-version. Bilen får endast fyra säten och enorma utrymmen. Sätena på andra raden blir kaptensstolar och bilen ska kunna användas som ett rullande kontor. Sedan tidigare finns superlyxig Excellence-versioner av XC90 och S90.

Volvo EX90 kommer i en superlyxig Excellence-modell.
Volvo XC90 Excellence är minst sagt lyxig.