Första bilderna: Så blir nya hemliga SUV:en Volvo EX30

Nu har en hemlig prototyp av nya Volvo EX30 för första gången fångats på bild. Den korta SUV:en får distinkta former och interiören blir avskalad med en stor skärm i mitten. Bilen kommer att presenteras senare under 2023. 

Volvo Cars har varit extremt duktiga på att hemlighålla sina kommande modeller. Inga spionbilder läckte till exempel ut på nya Volvo EX90 innan premiären i november förra året. Men nu har den kommande elektriska kompakt-SUV:en Volvo EX30 fotograferats under tester i Kina, och bilderna har lagts ut på det kinesiska sociala mediet Weibo. 

Bilen är kraftigt maskerad men bilderna avslöjar ändå en hel del. Som vi tidigare uppgett blir den cirka 4,3 meter lång. Den får kompakta proportioner med en hjulbas på 275 centimeter och Volvos karaktäristiska Tors Hammar-lampor. Baklyktorna kan skymtas under all maskering och enligt en teaser Volvo visat får baklyktorna samma C-form som hos EX90. Framhuven blir av musseltyp, och kommer skänka karaktär till bilen.  Fönsterlinjen får en brantare vinkel än hos EX90 och påminner lite om Volvo XC40.

Interiören tycks få stora likheter med stora Volvo EX90.
Volvo placerar fönsterhissarna i mittarmstödet och lånar en mindre lyckad lösning från Volkswagen, en omkopplingsknapp mellan fram- och baksäte.

Även interiören är kraftigt maskerad, men vi kan sluta oss till att bilen får en stor stående skärm i mitten på samma sätt som Volvo EX90, instrumentbrädan tycks gå i samma avskalade Teslastil. Växelväljaren sitter på rattstången. Stolarna får Volvos nya klädsel i ullblandning, som är ett tillval. 

En annorlunda detalj är att fönsterhissarna nu sitter vid armstödet i bilens mitt. Volvo har valt samma lösning som Volkswagen gjort i sina ID-bilar med en knapp där du får välja mellan fönsterhissarna fram och bak. Något annat som kan tydas ut från bilderna är att bilen har mittkrockkudde mellan framsätena. 

Här är en siluettbild av Volvo EX30 som Volvo redan visat upp.

Volvo EX30 bilen kommer att dela plattform med nya elbilen Smart #1 och byggas i Kina på en Geelyplattform som kallas ”Sustainable Experience Architecture”, SEA. Nya vd:n Jim Rowan har bekräftat att bilen blir betydligt billigare än dagens C40 och XC40 Recharge. Volvo hoppas att bilen kan bidra till att öka lönsamheten i en tid med fallande marginaler. Den är också central i bolagets strategi för att nå 1,2 miljoner sålda bilar år 2025.

Volvo kommer att erbjuda EX30 med flera olika storlekar på batteri. EX30 kommer med både bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift och flera batteristorlekar. En motorvariant har 272 hästkrafter och den fyrhjulsdrivna versionen har hela 428 hästkrafter. Normalstorleken på batteriet är 66 kWh och räckvidden 44 mil. Volvo EX30 kommer att tillverkas helt och hållet i Kina, de som hoppas få en se en svensktillverkad elbil verkar få vänta. 
– Det är planen. EX30 kommer att tillverkas i Kina så det kommer att hålla dessa fabriker ganska upptagna. Vi ser en enorm tillväxtpotential i Kina, säger Jim Rowan.
LÄS MER: Volvos hemliga modeller fram till 2025