Största och lyxigaste Volvon någonsin – så här blir nya MPV:n

Volvos nya minibuss blir den lyxigaste och största modellen från Volvo någonsin. Bilen får superbekväma flygplansstolar och en stor skärm för att titta på tv i de bakre stolarna. Carup har kartlagt den nya modellen som överraskade hela bilbranschen. 

Nyheten att Volvo ska släppa en elektrisk minibuss redan i år, en så kallad MPV, slog ner som en bomb häromdagen. Få hade trott att Volvo skulle våga släppa en MPV, en biltyp som var dödförklarad för några år sedan. 

Men biltypen har många fördelar och är på väg att bli trendig igen. Den är större och ännu mer praktisk än en SUV och erbjuder enorma utrymmen och stor flexibilitet, därav namnet; Multi Purpose Vehicle.

Carup kan idag publicera en skiss på hur bilen kan komma att se ut, bilden har tagits fram av amerikanska motortidningen CarBuzz, som även visar upp fler möjliga varianter. Sannolikt blir designen en blandning av kommande EX90 och Zeekr 009 som bilen delar teknik med. Enligt uppgifter kommer bilen att ha premiär efter sommaren. 

Zeekr 009 kommer från nya elbilsmärket Zeekr som också ägs av Geely-koncernen. Modellen har en räckvidd på hela 822 km med det största batteriet på 140 kWh. Toppversionen får fyrhjulsdrift och 544 hästkrafter. Accelerationen blir brutal för en MPV: 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Bilen blir mycket tung, med 2830 kg är den 12 kg tyngre än Volvo EX90.

Interiören blir otroligt rymlig och bilen kan bli den lyxigaste Volvon någonsin. Bilen blir 520 centimeter lång och hjulsbaksen är 320 centimeter, det innebär att den är nästan 20 centimeter längre än nya EX90. Invändigt finns det sex individuella sittplatser med flygplansstolar som har utfällbara bord för jobb eller måltid. 

I baksätet finns en stor tv-skärm som ska kunna användas för underhållning eller konferenssamtal. Bilen har också en intern kommunikationsradio för att de i framsätena ska kunna prata med de som sitter längst bak i den långa bilen. 

Zeekrs motsvarighet ska kosta omkring 800 000 kronor i Kina. Varken Zeekr eller Volvo vill ännu kommentera om lyx-MPV:n ska säljas utanför Kina. 
– Nej, det kan vi inte. Vi kommentarer inte eventuella framtida produkter, uppger Volvo Cars PR-avdelning.

Precis som Zeekr 009 blir Volvos version hela 5,2 meter lång.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester