Så stor risk tar svenska skattebetalare i Northvolt

För några år sedan var Northvolt geniförklarade och grundaren Peter Carlsson kallades ”Den gröne Jesus” – på bara någon månad har allt vänt och nu ifrågasätts plötsligt hela projektet både av svenska politiker och medier.
Efter att BMW rivit en beställning på 22 miljarder kronor talas det om kris och att företaget på jakt efter nytt kapital. En fabrik i Borlänge har skrotats – redan innan den öppnat.
– Northvolt har tagit in mer än 120 miljarder kronor i lån, bidrag och riskkapital.
Det senast kända resultatet är en förlust på 11 miljarder kronor för nio månader under 2023.
– Svenska skattebetalare tar enorma risker – men ingen utomstående vet idag hur det gått för Northvolt på slutet.
Carup har kartlagt hur mycket du som skattebetalare och pensionssparare riskerar i Sveriges största industriprojekt någonsin.

Historien om Northvolt börjar med att Tesla-toppen Peter Carlsson flyttade hem till Sverige 2015. Efter åren med Elon Musk är Peter Carlsson helt slutkörd, men tar med sig enormt värdefulla erfarenheter i bagaget hem till Sverige. Han grundade företaget SGF Energy tillsammans med riskkapitalisten Harald Mix. Tämligen omgående fick Peter Carlsson stor uppmärksamhet i medierna och omskrevs som en stor klimathjälte och har kallats ”Den gröne Jesus”. 

Det var en lavinolycka 10 februari 2017 i Kanada som blev vändpunkten för Peter Carlsson som egentligen tänkt bli styrelseproffs och investerare på heltid. Det var då långt ifrån givet att ägna full fokus åt Northvolt.
– Min tanke var egentligen aldrig att starta Northvolt, jag hade tänkt mig ett annat liv när jag lämnade Tesla och var helt slutkörd, berättar han i Sommar i P1 2021

Men lavinolyckan då Peter Carlsson blev medvetslös och var nära att omkomma förändrade allt. Han drogs 120 meter ner i ett skogsområde och Peter Carlsson fick återupplivas med hjärt- och lungräddning.
– Jag hade tur som klarade mig och det blev en svår rehabilitering…Mitt sätt att göra skillnad var att använda mina kunskaper för att bygga upp batteriproduktion för att möjliggöra elektrifieringen. Min dröm är att bygga storskalig batteriproduktion för att minska världens oljeberoende, berättar han i Sommar.

Senare under 2017 bytte företaget namn till Northvolt och presenterade sina planer på att bygga Europas största batterifabrik. Från början blev det huggsexa bland svenska kommuner om att försöka locka till sig Northvolts fabrik. Valet föll i oktober 2017 på Skellefteå där det fanns ett område på 100 hektar som passade perfekt. I maj 2018 togs det första spadtaget. 

Northvolt Labs i Västerås.

– Vi såg ett Europa som måste göra stora förändringar för transporter. Vi såg att batterier kommer att göra en stor och viktig del i omställningen. Tillsammans med Carl-Erik Lagercrantz och Harald Mix insåg vi bristen på battericeller som väntade, berättar Peter Carlsson i Sommar i P1. 

Samtidigt började Northvolt att bygga sin forskningslabb Northvolt Labs i Västerås. På den tiden trodde Northvolt att det skulle räcka med 40 miljarder kronor för att få igång batteriproduktionen i Skellefteå.  Fordonstillverkarna BMW, Volkswagen och Scania satsade miljarder i Northvolt.

Största ägare idag är Volkswagen med 22 procent och Goldman Sachs med 15,7 procent. Mycket av finansieringen har redan från start gjorts med enorma lån. Totalt har det pumpats in drygt 120 miljarder kronor i Northvolt i lån och riskkapital, enligt Carups beräkningar. Andra medieuppgifter talar om över 200 miljarder kronor.

Planen för Northvolt Ett var från början att tillverka batterier med en kapacitet på 40 GWh per år, men efter att ha fått in 2,75 miljarder dollar, nästan 30 miljarder kronor, i en nyemission i juni 2021 ökades den planerade kapaciteten till 60 GWh, det motsvarar knappt en miljon elbilsbatterier per år. 

Northvolts första battericell till Volvo levererades i slutet av 2022.

Men det skulle visa sig betydligt knepigare än väntat att starta batterifabrik från en öde grusplan i Skellefteå. Northvolt Ett i Skellefteå skulle ha varit uppe i full drift redan 2023. Men knappt ett enda fungerande batteri kom ut från fabriken förra året. Istället blev det en gigantisk förlust på 11 miljarder kronor de tre första kvartalen.

Förlusten för helåret 2023 hemlighåller Northvolt än så länge, än mindre vet vi hur det gått hittills 2024. Förseningarna slukar sannolikt enorma penningmängder för Northvolt. De har också fått BMW att avbeställa batterier på 22 miljarder kronor. En avbokning som enligt DI hotar hela Northvolt eftersom bolagets lån vilar på orderstocken för kommande leveranser.

Northvolt Ett i Skellefteå.

Nu spekuleras det vilt i olika medier om att hela Northvolt-satsningen riskerar falla. Dit är det långt, även om de svarta rubrikerna duggar tätt i Dagens Industri. Northvolt uppger för Carup att de har ”flertalet miljarder i likvida medel”. Men helt klart så är den gigantiska satsningen på att etablera en svensk batterigigant ett enormt riskprojekt. Från att ha applåderats överallt nagelfars och granskas nu allt som Northvolt gör. Det är nog på tiden. För det handlar om det största industriella projektet och risktagandet i svensk historia – och du är med och tar risken. 

Det är svenska skattebetalare och pensionssparare som tar en stor del av risken i Northvolt, men eventuella vinster går till stor del till privata ägare. Carup har kartlagt hur stor riskexponeringen är för svenska skattebetalare och pensionssparare. Totalt är riskexponeringen över 20 miljarder kronor, ungefär 1900 kronor per invånare i Sverige. 

Så mycket riskerar svenska skattebetalare och pensionssparare

Riksgälden: Lånegaranti på 12,6 miljarder kronor

I januari i år fick Northvolt låna över 50 miljarder kronor. Vissa av lånen avser lån till fabriken i Skellefteå. För dem har Riksgälden ställt ut lånegarantier på totalt 12,6 miljarder som skattebetalarna garanterar. Lånet är på totalt 1,5 miljarder dollar. Riksgälden är idag mycket kortfattade i sina kommentarer till garantierna.
– Som framgår av pressmeddelandet garanterar Riksgälden lån om totalt USD 1,5 miljarder. Av totalen utgörs USD 500 miljoner av ett lån från EIB, uppger Riksgäldens pressavdelning för Carup. 

Statliga pensionsfonder 5,8 miljarder kronor

Genom de statliga pensionsfonderna AP1, 2, 3 och 4 har svenska skattebetalare gått in med 5,8 miljarder i Northvolt genom att köpa aktier eller teckna sig för konvertibellån som kan bytas till aktier. 
Det AP-fondsägda bolaget 4 to 1 Investments KB gick in med 400 miljoner dollar i Northvolt när bolaget gjorde en nyemission på totalt 2,75 miljarder dollar i juni 2021. Men ska också ha tecknat sig på konvertibellån för cirka 1,7 mijarder kronor.
– Det AP-fondsgemensamma bolaget – i vilket Fjärde AP-fondens investeringar ingår – 4 to 1 Investments, har totalt investerat ca 5,8 miljarder kronor i aktier och konvertibler i Northvolt. Av dessa 5,8 har AP4 investerat 1,5 miljarder kronor, uppger Fjärde AP-fonden för Carup.

Vinnova och Naturvårdsverket 175 miljoner kronor

Statliga innovationsfonden Vinnova har gett Northvolt 10 miljoner kronor i bidrag vid ett tillfälle, vid ett annat tillfälle fick Northvolt fyra miljoner i bidrag samt även mindre bidrag under miljonen.  Naturvårdsverket har beviljat ett bidrag på 159 miljoner kronor för att etablera batteriåtervinning i Skellefteå. 

Vattenfall och Skellefteåkraft  223 miljoner kronor

Vattenfall var en av de första investerarna i Northvolt och gick in med 5 miljoner kronor 2017, sedan har det statliga bolaget deltagit i en nyemission och satsat 123 miljoner kronor år 2019.
Även kommunägda Skellefteåkraft har satsat omkring 100 miljoner kronor i Northvolt. 

AMF Pension 2 miljarder kronor

Svenska pensionsbolaget AMF Pension har satsat omkring 2 miljarder kronor i Northvolt på aktieköp och konvertibellån. AMF förvaltar tjänstepensioner för miljontals svenskar. 

Källor: Northvolt.com, myndigheternas hemsidor, Riksgälden, DI.se.

De största ägarna i Northvolt

ÄgareAndel av
kapital, %
Land
Volkswagen22,0Tyskland
Goldman Sachs15,7USA
Vargas Holding, Harald Mix investeringsbolag7,6Sverige
Peter Carlsson, vd Northvolt6,9Sverige
Arbejdsmarkedets Tillægspension (norsk statlig pensionsfond)5,3Danmark
Baillie Gifford (brittiskt investmentbolag)4,7Storbritannien
Volta III Investment Holdings4,5Luxemburg
4 To 1 Investments (AP-fondernas gemensamma investeringsbolag)3,7Sverige
AMF Pension (Svenskt pensionsbolag)3,1Sverige
Källa: Holdings/ DI 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester