Så har Northvolt fått 88 miljarder av skattebetalare

Northvolt har fått 88 miljarder kronor i bidrag från skattebetalare i olika länder, enligt en granskning som DI har gjort. Ändå går eventuella vinster helt till de privata ägarna. Grundaren Peter Carlsson har enligt DI inte satsat några pengar sedan bolagets aktiekapital utökades med fem miljoner kronor, men sålt aktier för 200 miljoner kronor.

Batteritillverkaren Northvolt är en av de största nysatsningarna på svensk industri genom tiderna. Enligt en granskning i Dagens Industri har bolaget totalt tagit in 214 miljarder kronor i olika investeringar och finansiering. Skattebetalare i olika länder står för 88 miljarder kronor i olika bidrag. Sverige har dock gett relativt små stöd jämfört med Kanada och Tyskland som står för det mesta. Dessutom har Northvolt fått stora statliga lånegarantier. I januari garanterade svenska skattebetalare ett lån på 51 miljarder via Riksgälden.

Skulle den enorma satsningen inte lyckas åker flera stater och EU på enorma smällar. Om bolaget gör succé och värdet ökar är det däremot de privata placerarna som kammar hem pengarna.
– Northvolt vill nog gärna framstå som mestadels privatfinansierat. Det verkar dock vara vinsten och uppsidan som är privat, medan nedsidan är offentlig, säger Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping till DI. 

Grundaren Peter Carlsson tycks bara ha satsat en mindre summa i Northvolt. När aktiekapitalet utökades med fem miljoner satsade han pengar tillsammans med sin far och riskapitalisten Harald Mix. Därefter har han inte deltagit i några nyemissioner, men sålt av aktier för 200 miljoner kronor. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester