Så förändrar nya domen privatleasing

Många bilkunder fick en chock när deras leasingkostnad höjdes under 2022 och 2023. Nu kräver domstolen att företagen ska bli mer tydliga gällande villkoren när man privatleasar.

Efter en färsk dom i Patent- och marknadsdomstolen ska villkoren för privatleasing bli tydligare. Domen sätter press på leasingbolag att vara mer öppna med hur månadskostnaden kan förändras.
– Det ska bli tydligare för dig som privatleasar en bil hur månadsavgiften kan förändras. Det är efter en dom i patent- och marknadsdomstolen, säger Per Magnusson, processråd på Konsumentombudsmannen till Ekot.

Bakgrunden är en rättstvist mellan Konsumentombudsmannen (KO) och banken DNB, som erbjuder privatleasing av bilar. Fallet kom upp efter att många bilkunder som leasade under 2022–2023 blev överraskade av stigande månadsavgifter. Något som sammanföll med Riksbankens snabba räntehöjningar. KO menade att många leasingkunder fått uppfattningen att priset skulle vara fast, trots att det i själva verket kunde justeras.

En fast månadskostnad innebär att priset ligger stilla under hela leasingperioden, ofta 36 månader. En rörlig avgift kan däremot ändras (vanligtvis beroende på ränteläget) vilket gör att leasingkostnaden kan bli både billigare och dyrare med tiden.

Rörlig eller fast? Det måste framgå tydligare och hur kostnaden kan förändras när du privatleasar.

KO ville att DNB skulle fällas för att ha varit otydliga med att priset kunde ändras, och dessutom få det förbjudet att använda rörliga priser under längre perioder. Men domstolen gick inte på KO:s linje i dessa delar.
– Den delen som vi är missnöjda med, säger Per Magnusson.

Han syftar på att domstolen inte ansåg att DNB brutit mot lagen när de höjde avgiften, trots att konsumenter uppfattat den som fast. Inte heller gick domstolen med på att begränsa hur länge ett leasingavtal får ha rörlig månadskostnad. KO hade föreslagit max tre månader, men även det avslogs.
– Vi ville att det bara skulle vara en kortare tid, en till tre månader, säger Magnusson.

Men domen är inte utan konsekvenser för branschen. Domstolen markerar tydligt att företag som erbjuder rörlig leasing måste bli mycket mer transparenta framöver. Det ska vara lätt för konsumenten att förstå vad som påverkar priset och hur mycket det kan förändras under leasingperioden.

– De måste vara betydligt mer tydliga gentemot konsumenten hur hyran framöver kan förändras om man har en rörlig hyra. Konsumenten måste på ett helt annat sätt än jag kunna uppskatta hur hyran kan förändras med tiden, säger Per Magnusson.

För dig som går i tankar på att privatleasa en bil betyder det här att leasingbolagen i framtiden måste ge bättre och mer konkreta exempel redan innan du skriver på. Till exempel hur en viss räntehöjning påverkar din månadskostnad. Domstolen ger alltså inte KO rätt fullt ut. Men den sätter press på leasingbolagen att vara tydligare. Något som i slutändan kan göra privatleasing tryggare för konsumenten. Samtidigt kan domen fortfarande överklagas.

LÄS MER:

Senaste nytt