Tvingas förstöra sin Jaguar och betala 5 miljoner: ”Blir hemlösa”

Karl och Ann-Christine Magnusson byggde en kopia av en Jaguar C-type från 1951.
Nu kan de tvingas betala fem miljoner och skrota bilen efter att ha blivit stämda av Jaguar.
– Vi kommer att behöva sälja vårt hus och alla våra tillhörigheter om vi förlorar ett överklagande, säger Karl Magnusson.

Jaguarentusiasten Karl Magnusson och hans hustru Ann-Christine byggde en replika av en Jaguar C-type från 1951 hemma i garaget i Göteborg. De fick även idén att bygga ytterligare exemplar till försäljning, något som dock aldrig blev av.

Jaguar om domen: Därför stämde vi de svenska bilbyggarna

Det skulle visa sig bli deras livs dyraste bilprojekt. Jaguar Land Rover bestämde sig för att stämma paret för upphovsrättsintrång för att de gjort en replika på C-type. Jaguar har upphovsrätten till modellen och bestämde sig plötsligt för att sätta stopp för replikor. Tidigare hade Jaguar, enligt paret, givit stöd och sålt delar till replikabranschen. Paret hade även möten med Jaguar under projektet, men plötsligt ändrade Jaguar inställning.

Makarna Magnusson med sin Jaguar-replika som kan kosta dem över fem miljoner kronor. Foto: SFRO

Måste förstöra bilen

Domen kom i december och Patent och marknadsdomstolen vid Stockholms Tingsrätt gav paret deras livs sämsta julklapp. Jaguar vann målet och domstolen dömer paret och bolaget Creare Form att betala Jaguars rättegångskostnader på fem miljoner kronor. Dessutom måste de förstöra sin Jaguar C-type och ytterligare skadestånd kan tillkomma.

– Vi förstår inte varför ett mångmiljarddollar-företag vill förstöra livet för två far- och morföräldrar. Och detta är bara en av 1 500 C-Type replikor som byggts globalt under de senaste 45 åren. Konsekvensen av detta domslut är att ägarna till dessa 1 500 C-Typereplikorna riskerar att tvingas förstöra sina bilar när JLR kommer efter dem, säger Ann-Christine Magnusson i ett uttalande till SFRO.

Garageträffen bröt mot lagen

Enligt domen i Patent- och marknadsdomstolen har Jaguar upphovsrättsligt skydd för modellen och replikor får inte framställas utan tillstånd från Jaguar. Något Jaguar tidigare har sanktionerat. Dessutom äger, enligt paret, flera chefer på Jaguar replikor av C-typemodellen.

– Svarandena har framställt ett exemplar av Jaguar C-type genom att tillverka en replika samt gjort verket tillgängligt för allmänheten genom visning, marknadsföring och försäljning. Visningen har bestått i att replikan visats upp vid en s.k. garageträff i januari 2018, skriver Stockholms tingsrätt i domen.

Domen har nu överklagats till Svea Hovrätt. Om hovrätten slår fast domen kan den få långtgående konsekvenser för bilfans som gjort replikor av kända bilmodeller, i synnerhet av Jaguarmodeller.

Kan bli hemlösa

– Vi förstår fortfarande inte varför Jaguar plötsligt har valt att driva detta med tanke på deras långa historia av att samarbeta med replikabranschen, säger Karl Magnusson.

Makarna Magnusson uppger att de kommer att behöva sälja sitt hus och sina tillhörigheter och blir hemlösa om domen vinner laga kraft. CarUp.se har sökt Jaguar Land Rover för en kommentar till den pågående juridiska tvisten.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester