Elon Musks robotfusk avslöjat: ”Något stämde inte”

Efter Teslas We Robot-event har Elon Musk blivit avslöjad för ett stort fusk. Företagets Optimus-robotar var under hela kvällen styrda av människor och inte AI.
– Idag får jag hjälp av en människa, ska en robot ha sagt, enligt The Verge. 

Tesla har fått enorm kritik efter sitt We Robot-event vid filmstudion Universal Studio i Los Angeles. Företagets aktier har rasat de senaste dagarna och anklagelser om kopiering har dykt upp efter att Elon Musk visade upp Teslas Cybercab för första gången. Bland annat har Alex Proyas regissören för den välkända filmen “I Robot” med Will Smith i huvudrollen gått ut med stark kritik mot Tesla. Enligt honom har företaget kopierat flera saker från filmen. 

Några som stod i centrum under det omtalade eventet var Teslas Optimus-robotar. De dansade till “What is love” av Haddaway, hällde upp drinkar, pratade med gäster och lekte lekar. Enligt Tesla själva ska dessa robotar styras helt av en AI, men under eventet var det flera gäster som misstänkte att det inte var hela sanningen. Något som nu visat sig stämma. 

Tidningen The Verge hävdar att Optimus-robotarna styrdes helt av Tesla-anställda. Det som avslöjade Teslas fusk var att alla robotar hade olika röster och svarade direkt på frågor ibland med förvirring.
– Vi får anta att robotarna inte fungerade helt självstyrande utan fick hjälp av människor, skrev Tesla-analytikern Morgan Stanley efter Tesla-eventet, enligt Bild. 

Flera av robotarna ska dessutom ha sagt att de fick hjälp av en människa under We Robot. När besökaren Robert Scoble frågade hur mycket en Optimus-robot styrdes av AI svarade den “en del men jag kan inte avslöja hur mycket”. En annan ska ha varit tydligare än så.
– I dag får jag hjälp av en människa, sa en Optimus-robot, enligt The Verge. 

Att Tesla fuskar med sina Optimus-robotar kommer dock inte som en chock för en del. Första gången Elon Musk visade upp Optimus var det väldigt tydligt att det var en människa i en robotdräkt. 

När Teslas robotar är helt färdiga återstår att se. Men under eventet sa Elon Musk att de kommer att kosta runt 200 000- 300 000 kronor. Teslas vd var även tydlig med vad Optimus kommer att användas till.
– Den kommer kunna göra precis vad du vill. Den kan agera lärare, barnvakt, gå ut med hunden, klippa gräset, handla, vara din vän och hälla upp drinkar. Vad du än kan tänka dig att den ska göra kommer den klara av det, sa Elon Musk under eventet, enligt TechCrunch.

LÄS MER: