Clarkson om riggad Tesla-sågning: ”Det är en myt”

Chris Harris anklagar Jeremy Clarkson för riggat Teslatest. Det här seglivade ryktet från Top Gears tidiga år fortsätter att vevas. Nu slår Clarkson tillbaka.
– Jag får något ruttet när Joe och Chris vidmakthåller myten om att mitt Tesla-test var orättvist, säger en upprörd Jeremy Clarkson.

Det var 2008 och Top Gear hade slagit igenom med dunder och brak i både Storbritannien och många andra länder. Programledarna var superstjärnor och deras ord nästan som lag.

I det här omtalade avsnittet skulle man testa Teslas nya Roadster. Men redan efter 88 kilometer på racerbanan dog bilen. Enligt Jeremy Clarkson var batteriet slut och han påstod även att det tog 16 timmar att ladda, dessutom var bromsarna dåliga.

Tesla med Elon Musk i spetsen blev rasande efter den här sågningen. De gick raka vägen till det brittiska domstolsväsendet och stämde BBC. Sedan snurrade den här saken vidare i det brittiska rättssystemet i flera år, innan en hovrättsdomare till slut slog fast att BBC:s journalister har pressfrihet.

Men Elon Musk har inte glömt och nyligen gick den nuvarande programledaren för Top Gear, Chris Harris, ut och hävdade att Jeremy Clarkson riggade hela testet. Chris Harris var med på den här tiden som inhoppare i programmet. Han berättade öppenhjärtigt om hur Clarkson och de andra på pin kiv framställde Tesla i dålig dager. 

När Jeremy Clarkson fick höra detta blev han rasande och skrev en svavelosande kolumn i Sunday Times. 
– På Top Gear gjorde vi många människor upprörda genom åren, men våra vägtester var alltid rättvisa och noggranna, hävdar Jeremy Clarkson.

Men Chris Harris står på sig. Han viker inte ett tum och hävdar envist att allt var en bluff, som dessutom skadade Tesla under några känsliga år av lansering. Dessutom pekar han på ett faktum som de flesta känner till. Att Jeremy Clarkson är kroniskt uppretad över elbilar.

Jeremy Clarkson däremot fnyser mot Chris Harris. Han känner sig för gammal för att ge sig in i en pajkastning, men hävdar benhårt sin journalistiska integritet och att hans misstänksamhet mot elbilar inte fick gå ut över testerna. 

– Det finns massor av påhittade historier om vad som hände när jag var värd för Top Gear. Folk tror till exempel fortfarande att vi gjorde nummerskylten H982 FKL i Argentina med flit. Och i det stora hela spelar det ingen roll. Men jag får något ruttet när Joe och Chris vidmakthåller myten om att mitt Tesla-test var orättvist, skriver en upprörd Jeremy Clarkson.
LÄS MER: