Parkerade i sin egen p-ficka – fick böta 9220 kr

Bilägaren fick sin MG bortbogserad från sin egen p-ficka. Böterna i det märkliga norska fallet landade totalt på 9220 kr.

Det var i våras som en man i Trondheim parkerade sin MG utanför bostaden. Men när han kom ut på morgonen och skulle åka till jobbet var bilen borta. Först blev han förfärad, men snart stod det klart att kommunen låg bakom tilltaget.

Han fick veta att man dessutom gett honom 900 kronor i parkeringsböter och att han skulle få betala 2500 kronor för bärgningen. Givetvis blev han mycket förbaskad och vände sig till kommunen i blint raseri. Men de svarade honom lugnt att det fanns en tillfällig skylt med parkeringsförbud, eftersom vägen skulle städas, skriver Motor.

Den skylten hade mannen helt missat. Dessutom ansåg han att den kom upp för sent. I sin iver att få rätt mot byråkraterna drev han saken hela vägen till Trondheims tingsrätt, som gav kommunen rätt. Allt slutade med att bilägaren fick betala 9200 kronor för att han parkerat på sin egen tomt och missat en tillfällig förbudsskylt.

Samtidigt skakas Norge av en annan parkeringshistoria. Det är John Terje Engö som kom ut på morgonen och såg en elak gul lapp på vindrutan, trots att han parkerat på sin egen tomt.
– Jag trodde att de gjort ett misstag och det räckte med att klaga så skulle de betala innan jul, sa John Terje Engö till norska TV2.

Men efter att han lämnat in sin invändning fick han en chock med vändande post. Stavangers kommunala parkeringsbolag ansåg att man hade rätt att bötfälla honom eftersom området kunde anses som en trottoar, trots att det var hans egendom.
– Den här typen av situationer uppstår nästan aldrig, det är extremt sällsynt. Men om det inte finns någon fysisk avskiljning från allmän väg så får du inte parkera där även om det är din plats. Så är lagen, den är glasklar, säger Christian Tønnevold på parkeringsbolaget i Stavanger.

John Terje Engö blev rasande. Han visade upp bilder på att det är olika typer av asfalt mellan hans tomt och den förbipasserande trottoaren, men ingenting hjälpte och till slut tvingades han att betala.
Stora bilden Foto: TRONDHEIM PARKERING.
LÄS MER: