Ford först i Sverige med att du får släppa ratten

Ford blev först i Sverige med ett självkörningssystem där du tillåts släppa ratten. Med systemet kan du köra ändå till Italien. Men det funkar bara på vissa motorvägar och du måste titta på även. 

Ford hann före Tesla med handsfree-körning i Sverige. Systemet fungerar nu i 15 europeiska länder, efter godkännande av Europeiska kommissionen. Handsfree-körningen ska fungera på mer än 133 000 kilometer av utvalda motorvägar över hela Europa, uppger Ford i ett pressmeddelande.

Det ska redan nu gå att köra från Sverige till Italien utan att hålla i ratten. Du måste dock titta på vägen. BlueCruise tillgängligt och godkänt för kunder att köpa till alla nya Mustang Mach-E-bilar som säljs i totalt 20 länder globalt. Dessutom kommer nuvarande ägare med Mustang Mach-E av tidigare modellår i utvalda länder att kunna få en mjukvaruuppdatering i framtiden.

– Vi tror att BlueCruise kan göra motorvägskörning enklare och roligare oavsett om du befinner dig i stop-and-go-trafik eller på en lång bilresa, och med den här nya beslutet kommer det att göra det möjligt för oss att erbjuda ännu fler kunder tillgång till BlueCruise över hela Europa”, säger Ashley Lambrix, chef för BlueCruise, Ford Motor Company. 

Systemet styr styrning, acceleration, bromsning, körfältspositionering och avstånd till framförvarande fordon genom att övervaka vägmarkeringar, hastighetsskyltar och föränderliga trafikförhållanden, från motorvägshastigheter ända ner till ett fullständigt stopp i trafikstockningar. Enligt Ford kan förare köra med händerna borta från ratten så länge de fortsätter att vara uppmärksamma på vägen framför sig. En kamera övervakar så att inte föraren släpper vägen med blicken. Efter en provperiod måste bilägarna betala en månadsprenumeration. 

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester