Metallica-stjärnans otroliga bilar åker på turné

James Hetfields klassiska bilsamling går på turné. Rockikonen har gett bort samlingen gratis – och nu ska den visas upp för fler.
– Jag vill att fler ska kunna se den, säger Hetfield.

För fyra år sedan överlämnade Metallicas frontman James Hetfield sin unika bilsamling till museum. I samma veva släppte han en bok om sina klassiska bilar “Reclaimed rust”.
– Det är lättare att ha en bok om bilarna än att alla ska stå här hemma, det tog mycket tid och det var inte alltid lätt att städa. Men det viktigaste för mig är att de är tillsammans, sa hårdrocksikonen då.

Det var det legendariska Petersen Automotive Museum i Los Angeles som då tog emot hans samling under pompa och ståt. Det har varit stor uppståndelse. Samlingen har dragit stor publik. Men nu vill man att fler amerikaner ska kunna få ta del av Hetfields imponerande samling av amerikansk motorhistoria.

1936 Auburn Speedster “Slow Burn”
1936 Ford Coupe “Iron Fist”

Därför går utställningen på turné till fjärran Nebraska. I Kearney ligger ett berömt motormuseum, American Automobile Experience, som vid sidan om ett förfallet fort från 1800-talet är stadens stora begivenhet. I Kearney är man mycket upprymda över att kunna visa upp den här bilskatten.
– Vi är väldigt glada att kunna få visa upp den här samlingen, den är väldigt unik, säger Pete Stout till Motorious.com

James Hetfields samling består av enbart klassiska bilar. Flera från mellankrigstiden är nästan ovärderliga skatter och historiska föremål, symboler för den amerikanska industrialiseringen och det tekniska framsteget.
– Han är en stor bilentusiast och det är otroligt att han vill dela sin samling med resten av världen, säger Pete Stout.

1937 Ford Coupe “Crimson Ghost”
1937 Lincoln Zephyr “VooDoo Priest”

James Hetfields historiska bilsamling uppskattas vara värd omkring 50 miljoner kronor. Men det historiska värdet är ovärderligt. Pengar är däremot inget problem för den grånande musikanten, han anses nämligen vara god för omkring tre miljarder.

På museet i Kearney är personalen alldeles lyrisk över att ha fått dit bilarna.
– Det är en woweffekt att få se alla de här bilarna, säger Alex Munoz, chefsmekaniker på museet i Kearney.

Utställningen har redan öppnat och samlingen kommer att visas där fram till nästa sommar, om du har vägarna förbi.

Lista på bilarna som kommer visas upp:

1932 Ford Roadster “Blackjack”
1936 Auburn Speedster “Slow Burn”
1936 Ford Coupe “Iron Fist”
1937 Ford Coupe “Crimson Ghost”
1937 Lincoln Zephyr “VooDoo Priest”
1956 Ford F100 “Str8 Edge”
LÄS MER: