Sultanen av Bruneis otroliga samling av superbilar förstörs – smälter bort och möglar i värmen

Världens främsta bilsamling håller på att bli förstörd. Superbilar från Ferrari, Lamborghini, McLaren, Porsche och Aston Martin värda sju miljarder möglar och förfaller hos Sultanen av Brunei.
– Hela interiören på en Ferrari hade ”försvunnit” i den tropiska värmen och fuktigheten hade gjort läderinredningen luddigt grå av mögel, berättar en bilhandlare som besökt samlingen. 

Sultanen av Brunei, eller Hassanal Bolkiah som han egentligen heter, har varit en av världens rikaste människor och har en av världens mest värdefulla bilsamlingar. Totalt sett ska samlingen innehålla 7000 bilar. Uppgifterna om vilka bilar som ingår varierar men värdet på samlingen uppgår till cirka 7 miljarder kronor. Men nu fruktar bilentusiaster att den unika samlingen är på väg att bli förstörd. Sultanen har inte längre råd att sköta sina bilar som förstörs i fukten.

Sultan-släkten har styrt Brunei ända sedan 1400-talet och den nuvarande sultanen är envåldshärskare över det lilla landet som är en självständig stat men som gränsar till Malaysia på ön Borneo.

Fyndigheter av olja och naturgas har gjort lilla Brunei till ett väldigt rikt land. Invånarna får både sjukvård och skola betald och bidrag för att bo trots att landet varken har skatt eller moms. Sultanen har tidigare betraktats som världens rikaste person med en förmögenhet på nästan 400 miljarder kronor, men sjunkande oljepriser har gjort att hans förmögenhet har gått ner och familjen har till och med fått se över ekonomin.

Förra året drabbades sultanen dessutom av en enorm protestvåg efter att ha infört nya lagar om att homosexuella ska stenas. Till slut tvingades han att backa på grund av protester från bland annat George Clooney och Elton John. Även svenska kungen har fått kritik efter att han hyllat envåldshärskaren och gett honom den åtråvärda svenska serafimerorden.
– Han har ju en kolossal närhet till folket, sa kung Carl Gustaf för ett antal år sedan.

Sultanen och hans bror har under många år samlat de snabbaste och lyxigaste bilarna som går att köpa i världen. Under många år var han den största kunden till tillverkare som Ferrari, Rolls-Royce och Bentley. Totalt sett ska samlingen innehålla 7000 bilar. Uppgifterna om vilka bilar som ingår varierar men värdet på samlingen uppgår till cirka 7 miljarder kronor. Enligt vissa uppgfiter ingår 500 Mercedes, 450 Ferraris, 380 Bentleys, 21 Lamborghini, 11 Aston Martin, 179 Jaguarer and 209 BMW-bilar. Den stora favoriten är dock Rolls-Royce. Samlingen innehåller 600 Rolls-Royce, inklusive en bil som är pläterad i 24 karats guld och används vid bröllop.

De senaste åren har det kommit flera uppgifter om att sultanen inte längre klarar att sköta de 7000 bilarna i samlingen på grund av att ekonomin i oljeriket blivit sämre när oljepriset har fallit.

Väldigt få utomstående personer har fått besöka den enorma samlingen, men så här berättar en bilmäklare som besökta Brunei för att köpa upp Ferrari-bilar för Gizmodo:

– Vi gick först genom åtta tvåvåningsbyggnader som hade 120 bilar på varje våning. Varje våning hade ett tema, till exempel innehöll en våning Porsche från 959 fram till bilar i slutet av 1990-talet när pengarna tog slut. En annan våning innehöll främst 1996-1997 Mercedes-Benz 500, alla i svart på svart. En annan byggnad innehöll mestadels nyare Ferraris inklusive några dussin 456 och 550 med flera 550 utrustade med experimentella automatiska växellådor från X-Trac.

Dessvärre var många av bilarna misskötta och anfrätta av Bruneis soliga och fuktiga klimat. Bara några hundra bilar var i tillräckligt bra skick för att kunna säljas utan omfattande renovering. Många av bilarna var inte ens startade på mer än fem år.

– När jag öppnade dörren på bilen såg jag att den hade blivit så varm med fönstren uppe i Brunei-sommaren att skumplastningen i ratten hade smält och hade bildat en pöl med smält skum i framsätet. Läderomslaget låg fortfarande på den karga stålkanten på rattet och hängde ner som en begagnad kondom. Hela interiören hade ”försvunnit” i den tropiska värmen och fuktigheten hade gjort läderinredningen luddigt grå av mögel.

Sultanen av Brunei ägde inte mindre än 11 Ferrari F40. Och trots att den bara gick att få i rött kunde sultanen köpa den i 11 olika kulörer direkt från Ferrari-fabriken. Bilarna hade också skinnklädsel i alla upptänkliga kulörer, bland annat grönt.

Dessutom var minst fem av bilarna högerstyrda. Konverteringen genomfördes av Pininfarina. Källan till avslöjandet är Paolo Garella som arbetade som prototypchef vid Pininfarina vid tiden. Två bilar ska ha blivit kvar i Europa, en gul högerstyrd, samt en grå F40. De bilarna användes på Sultanens semesterresor.

Förutom andra färger hade bilarna trimchips som gjorde att de var ännu snabbare än en F40 i originalskick som gjorde 0-100 km/h på 4,1 sekunder och toppade 324 km/h.

Nu spelade det inte så stor roll, eftersom bilarna aldrig kördes, utan parkerades i Sultanens enorma garage utan ha kört mer än några kilometer.

En av bilarna räddades nyligen och renoverades – den har fått ny interiör och lack. Totalt ska tre Ferrari F40 ha sålts ur samlingen – men bilarna som är kvar i Brunei verkar ha parkerats i samlingen för evigt och kan vara på väg att förstöras – liksom en stor del av den övriga samlingen på 7000 bilar.

– Den enda högerstyrda F40 som faktiskt kom till Brunei som har åkt därifrån. Det målades om i rött några år tillbaka. Vi har dock just återställt den till den färg som valts av Bruneis kungafamilj hos Pininfarina som färdigställde bilen, uppger DK Engineering.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester