Blankare till ny attack mot Volvo Cars

Blankare går till ny attack efter att ha backat i samband med att Polestar-aktierna dumpades. Den blankade andelen av aktiekapitalet är uppe på ny rekordnivå motsvarande 3,4 miljarder kronor. Volvokursen har den senaste månaden sjunkit med över 11 procent.

Efter regn kommer solsken. I alla fall när det kommer till att korta den ansträngda Volvo-aktien. När Volvo dumpade delar av sitt ägande i elbilsföretaget Polestar, sjönk de rekordhöga korta positionerna med över en procent. Men nu har det vänt.

Blankarna är tillbaka, och slår den tidigare rekordhöga procentandelen på 3,1 procent. Den senaste rapporten visar att den blankade andelen numera uppgår till 3,18 procent. Ny rekordhög nivå, motsvarande cirka 3,4 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri.

Enligt Finansinspektionens rapporter gör även storblankare en rejält comeback, Qube, Research och Blackrock har alla höjt sina insatser. Samtidigt har Volvo Cars gjort ett magert första kvartalsresultat, sett förändringar i ledningen och sett aktien sjunka med över 11 procent.

Fakta: Det här innebär blankning

Blankning kallas det när man säljer aktier som man från början inte äger. Det kallas att blanka, eller korta. Syftet är att kunna tjäna pengar på en aktie även om priset sjunker. Normalt sett köper man en aktie för att man tror att priset över tid ska stiga, men blankning blir motsatsen eftersom man då hoppas att priset ska sjunka.

För att tjäna pengar på en fallande aktiekurs lånar man helt enkelt aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren har, eftersom han eller hon har lånat aktierna av någon, ett krav på sig att någon gång i framtiden lämna tillbaka de lånade aktierna. Om priset som man köper tillbaka aktierna för (inklusive avgifter) är lägre än priset man från början sålde dem för, har man gjort en vinst när man lämnar tillbaka de lånade aktierna. Vinsten är alltså skillnaden mellan försäljningspriset och återköpspriset.
Källa: Avanza


LÄS MER: