Världens största koldioxidsug är igång på Island

Världens största klodioxidsugare är igång på Island. Bakom den enorma anläggningen Mammoth som ska fånga in 36 000 ton CO2 per år finns ett schweiziskt företag.

Forskare från FN har lyft fram problemet att miljarder ton koldioxid måste avlägsnas från atmosfären varje år för att det ska vara möjligt att uppnå de globala klimatmålen. Ett sätt att minska kolet i atmosfären är bland annat med hjälp av olika koldioxidfångare.

Schweiziska företaget Climeworks som nu har öppnat världens största kolsugfabrik Mammoth. Den kommer att kunna fånga 36 000 ton CO2 per år. Mammoth är Climeworks andra anläggning då de har sedan tidigare Orca-fabriken, även den på Island.

Att starta vår Mammoth-anläggning är ytterligare ett bevis på Climeworks uppskalningsresa till megatonkapacitet till 2030 och gigaton till 2050, sa Jan Wurzbacher, medgrundare och med VD för Climeworks.

Tekniken som används innebär att luft sugs in från atmosfären genom stora fläktar, där en process inleds med att separera CO2 från luften. Tekniken kräver enormt mycket energi och koldioxiden injiceras i vätskeform i den isländska berggrunden som består av den vulkaniska bergarten basalt. CO2 lagras i berget och omvandlas till sten efter några år. 

Climeworks har fått ett enormt intresse från kunder som vill köpa infångad och lagrad koldioxid som ett sätt att kunna kompensera för sina utsläpp från olika verksamheter. Priset ligger ungefär på 11 000 kronor för 1 ton CO2.
– Vi har sålt en tredjedel av kapaciteten från anläggningens hela förväntade livslängd, 25 år, sa Douglas Chan, operativ chef för Mammoth, på en pressträff. 

Intresset från företag är också en av de största punkterna som kritiker lyfter mot tekniken. De hävdar att fenomenet kan avskräcka företag från att vilja minska sina utsläpp. Kritik mot att tekniken är för dyr utan att den gör en egentlig skillnad har också lyfts fram. Climeworks själva har sagt att de jobbar med att minska kostnaderna per ton till 2040.

Hur processen går till vid Mammoth

Tekniken kallas för Direct Air Capture, DAC. Infångningen av sker vid Mammoth av 72 fläktar. Filter absorberar koldioxiden, som värms upp till 100 °C, som i sin tur frigör koldioxiden och gör att den går vidare till reningssteget i processen.

Koldioxiden injiceras sedan in i berggrunden i flytande form. På Island består berggrunden av vulkaniska bergarten basalt. Koldioxiden förvaras i berget och omvandlas till en grå kolsten efter några år.


LÄS MER: