Upptäckten: Nanogenerator gör el av CO2

Forskare har tagit fram en revolutionerande generator som kan göra el genom att suga upp koldioxid. Den lilla nanogeneratorn använder samma princip som när joner förflyttas i människokroppen. 
– Den här tekniken går längre än att vara koldioxidneutral – den förbrukar CO2 när den genererar energi, säger Dr Zhuyuan Wang från Universitetet i Queenland i Australien

Australiensiska forskare kan ha gjort en banbrytande upptäckt när det gäller att framställa energi utan koldioxidutsläpp. Faktum är att den nya generatorn till och med kan minska mängden CO2 i atmosfären. Den koldioxidnegativa generatorn använder sig av nanoteknik för att göra elektricitet av koldioxid. 

– Nanogeneratorn är gjord av två komponenter: En polyamingel som redan används av industrin för att absorbera CO2 och ett skelett av bornitrat som är några atomer tjockt och som genererar positiva och negativa joner, säger Dr Wang vid Universitetet i Queensland.

Forskarna har lyckats göra de positiva jonerna mycket större än de negativa jonerna. Eftersom de olika storlekarna rör sig i olika hastigheter genererar de en ström som kan förstärkas till elektricitet för att driva glödlampor eller andra elektroniska enheter.Principen är den samma som när människokroppen förflyttar joner och omvandlar den till energi. 
– I naturen och i människokroppen är jontransport den mest effektiva energiomvandlingen – mer effektiv än elektrontransport som används i kraftnätet, säger forskarna. 

Skelettet av bornitrat och gelén av polyaminer lades i sin tur i en gelé bestående av 90 procent vatten. Sedan skars den i fyra centimeter tjocka skivor. De lades sedan i en förseglad låda som var full med CO2. Forskarna trodde knappt sina ögon när lådan genererade el. 

– När vi såg elektriska signaler komma ut blev jag väldigt upprymd men orolig att jag hade gjort ett misstag. Jag dubbelkollade allt, och det fungerade korrekt så jag började drömma om att förändra världen med den här tekniken, säger Dr Wang. 

Teknologin reser vissa förhoppningar om att realisera drömmen om att fånga in koldioxid från atmosfären. Än så länge kan den omvandla en procent av energin i CO2 till elektricitet. Men förhoppningen är att förbättra verkningsgraden och kunna ta fram en portabel laddare för till exempel mobiltelefoner, eller förstora anläggningen till ett helt kraftverk. Forskarna hoppas förändra koldioxid från ett problem till en resurs. 

– Vi skulle kunna göra en något större enhet som är portabel för att generera elektricitet för att driva en mobiltelefon eller en bärbar dator med hjälp av CO2 från atmosfären. En andra applikation i mycket större skala skulle integrera denna teknik med en industriell CO2-avskiljningsprocess för att skörda elektricitet, säger professor Xiwang Zhang som är ansvarig för forskningscentret i Queensland. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester