Så har Tesla tjänat 90 miljarder på andra bilmärken

Tesla tjänar multum på andra biltillverkares misslyckanden med elbilar. Enbart förra året drog Elon Musks bolag in 19 miljarder kronor på utsläppsrätter till andra märken. Totalt har Tesla tjänat 90 miljarder på utsläppsrätter.

I ett försök att minska koldioxidutsläppen har regeringar runt om i världen infört incitament för biltillverkare att utveckla elfordon i utbyte mot utsläppsrätter.  I fall kvoten inte uppnås kan tillverkaren köpa utsläppsrätter av en annan aktör och eftersom Tesla konstant har ett överskott säljer de mer än gärna till sina konkurrenter som inte uppnår regleringarna. Utsläppsrätterna har visat sig vara oerhört lukrativa för Tesla eftersom de i princip säljs med 100% vinst.

Men för Tesla står det samtidigt klart att de lättförtjänta pengarna som utsläppsrätter genererat de senaste åren inte kommer att strömma in i all evighet. I slutet av 2020 påpekade Teslas finanschef Zachary Kirkhorn att försäljningen av utsläppsrätter endast kommer att vara en stark verksamhet inom den närmaste framtiden.

– Vad jag har sagt tidigare är att på lång sikt kommer försäljningen av utsläppsrätter inte att vara en väsentlig del av verksamheten och vi planerar inte verksamheten runt det, säger finanschefen Zachary Kirkhorn. 
Det Elon Musk-ledda företaget genererar inte bara pengar genom att sälja utsläppsrätter som dessa i USA, utan även i Kina och EU, uppger Autonews.
LÄS MER: