Elon Musk kan tjäna 58 miljarder kr – på att göra vinst på utsläppsrätter

 I kväll kan Elon Musk bli 58 miljarder kronor rikare när Tesla släpper sin kvartalsrapport.Vinsten för Q4 väntas bli 6,2 miljarder kronor – en stor del kommer från att sälja utsläppsrätter.
– Vi förväntar oss att Tesla ska leverera nästan 900 000 bilar i år. När ekonomin öppnar igen finns en uppdämd efterfrågan, säger säger King Lip, chefsanalytiker hos Baker Avenue, till Reuters.  

När börsen stänger i kväll kommer världens högst värderade bilföretag med sin kvartalsrapport för sista kvartalet 2020. Efter en uppgång på 740 procent är förväntningarna på topp inför bokslutet. Sett till värde är Tesla nu USA:s femte största företag och har passerat Facebook. 

Aktiekursen gör Tesla till den högst värderade biltillverkaren genom tiderna, om nu Tesla är att betrakta som en sådan. Aktien har fått kritik för att vara en bubbla och kraftigt övervärderad, men Tesla har också många anhängare som hävdar att kursen är motiverad.  

Analytikernas genomsnittliga prognos är att Tesla ska visa en vinst för helåret på 19 miljarder kronor, en ökning med 92 procent jämfört med 2019. För tredje kvartalet spås vinsten bli 6,2 miljarder kronor på en omsättning på 85 miljarder kronor. 

Här är Elon Musks villkor för att få ut det femte steget – som innebär en lön i optioner värd 58 miljarder kr.

Den allra största vinnaren på kan bli Elon Musk. Om Tesla klarar analytikernas estimat utlöses hans femte del av optionsprogrammet. Det innebär att Elon Musk får köpa aktier med rabatt som gör att han på ett bräde tjänar 58 miljarder kronor i dag, en hel årsvinst för Tesla. Musk är nu världens rikaste man i hård kamp med Amazons Jeff Bezos. 

Tesla har kritiserats för att de fortfarande tjänar mer på att sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare än vad de tjänar på att sälja bilarna. Enligt kvartalsrapporten för Q3 skulle Tesla ha gjort förlust för tredje kvartalet 2020 om de inte sålt utsläppsrätter till bland annat Fiat-Chrysler. Tesla sålde under tredje kvartalet utsläppsrätter för 3,3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 2,7 miljarder kronor. 

Enligt Teslas rapporter för de första nio kvartalen under 2020 har bolaget tjänat 9,8 miljarder kronor på att sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare. Den totala vinsten för de första nio månaderna landade på 3,8 miljarder kronor. 

Under slutet av 2020 rådde en hård kamp i Europa för att biltillverkarna skulle klara EU:s utsläppsmål, så chansen att Tesla har tjänat ännu mer pengar på sina utsläppsrätter under sista kvartalet är stor. Teslas vd Elon Musk hoppas nu att nya presidenten Joe Biden ska öka efterfrågan på elbilar och solel i USA. 

– Jag tycker att det här är fantastiskt. Jag känner mig mycket optimistisk om framtiden för hållbar energi med den nya administrationen. Inte för att vi ska bli självbelåtna, men vi har mevind för att lösa klimatkrisen med den nya administrationen, säger Elon Musk i en intervju med Fortune. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester