”Tjänsten gör det lätt för kriminella att leta upp bilar”

Nu rasar försäkringsbolaget If mot sajten Biluppgifter. De hävdar att sajten är ett verktyg för biltjuvar och vill att tjänsten stoppas. 
– Den här tjänsten gör det lätt för kriminella att identifiera direkta objekt att stjäla. Våra kunder blir utsatta som föremål för stölderna, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på försäkringsbolaget If, till SVT

Trots att sajten Biluppgifter fått nej från Transportstyrelsen på att hämta uppgifter om bilar, för att sajten inte kunde säkerställa att den personliga integriteten, visas uppgifter om alla svenska bilar i databasen. Alla uppgifter om dina bilar visas, inklusive var du bor.

Nu riktar försäkringsbolaget If stark kritik mot Biluppgifter och hävdar att sajten har blivit ett verktyg för kriminella för att hitta objekt vid bilinbrott och bilstölder. 
– Som jag har sett av verktyget så är det ju så att man kan titta på det baklänges så att säga. Att man letar upp vilket fordon det faktiskt är man vill ha och på det sättet också identifiera var någonstans man kan anträffa bilen och var ägaren bor. Det är djupt olyckligt, säger Ann Hassel Tano på If till SVT.

Biluppgifter tillbakavisar kritiken och uppger att deras tjänst är till för att hjälpa bilköpare och bilentusiaster, och att den inte driver stölder.
– Teoretiskt ja, men inte på samma sätt. Att stjäla bilar idag är inte alltid så enkelt, det krävs en ganska stor insats. För om du hittar tio bilar i ett område och alla står parkerade i ett garage på nätterna så har du ingen nytta av det hela. Vi vill inte att det här ska användas på ett felaktigt sätt. Vi vill hjälpa användare på ett positivt sätt, säger Christian Nilsson som är vd för Biluppgifter till SVT