Citroën till ny attack: Vill förbjuda Polestars logga i hela Europa

Citroën trappar upp sin juridiska strid mot Polestar. Nu vill Citroën förbjuda Polestars logotyp i hela Europa via en stämning till företagsdomstolen i Bryssel. Sedan tidigare är Polestar förbjudet i Frankrike. 

En juridisk strid rasar sedan flera år tillbaka mellan Polestar och Citroën. Sedan knappt två år tillbaka är Polestars logotyp förbjuden i Frankrike, efter att Citroën vunnit en stämning fransk domstol för att Polestars logotyp påstås likna Citroëns. Tvisten har fört med sig att Polestars bilar inte säljs alls i Frankrike och att hemsidorna är spärrade. 

Nu trappar Citroën upp striden mot Polestar och har lämnat in ett föreläggande till den fransktalande företagsdomstolen i Bryssel. Kravet är nu att Polestars logotyp ska förbjudas i hela Europa, uppger uppger affärstidningen L’Echo. Citroën företräds av advokat Tanguy de Haan (Nauta Dutilh) medan Polestars ombud är Emanuel Cornu (Simont Braun).

Citroën anser att deras klassiska pilar även ingår i Polestars logotyp.

Tvisten mellan Citroën och Polestar har pågått ända sedan september 2017. Citroën uppmanade då Polestar att sluta använda sin logotyp eftersom de ansåg att den hade för stora likheter med de klassiska pilarna som utgör Citroëns logotyp. Polestar å sin sida hävdade att det inte fanns någon likhet och att de tänkte fortsätta använda sin logotyp. 

Citroën stämde då Polestar för varumärkesintrång, illojal konkurrens och parasitism i fransk domstol. Polestar anförde att deras logotyp föreställde en polstjärna och att de till skillnad från Citroën tillverkar avancerade elektriska fordon. 

Polestar har tidigare anfört att deras logotyp föreställer en polstjärna och inte har något med Citroën att göra.

Trots att domarna ansåg att de visuella och intellektuella likheterna var små gick domarna på Citroëns linje. Polestar dömdes att sluta använda logotypen i Frankrike och 150 000 euro i skadestånd till Citroën för varumärkesintrång. Citroën har även väckt talan i EU:s immateriella äganderättsbyrå EUIPO och fått avslag två gånger. Efter det har de överklagat till EU-domstolen som ännu inte avgjort tvisten.  

I den nya stämningen i domstolen i Bryssel kräver Citroën att Polestars logotyp förbjuds i hela EU. I september ska fallet upp i domstolen, enligt L’Echo. Carup har sökt Polestar för en kommentar. Tidigare har vd Thomas Ingenlath gått till motattack och sagt följande: 

– För att vara ärlig känner jag att min ära är attackerad. Jag har arbetat med varumärken och design hela mitt liv och jag föreställer mig också att jag har bevisat på 25 år att ingenting är längre ifrån mig än att kopiera andra. Vi byggde upp Polestar-varumärket med så mycket omsorg och uppmärksamhet på detaljer, och om det bara hade varit vagt märkbart att den stiliserade Polestar-stjärnan hade något att göra med Citroën-romberna eller DS-bokstäverna skulle jag direkt ha stoppat det, har han sagt till Ntv.

Polestars vd Thomas Ingenlath har tidigare sagt att hans ära är attackerad av Citroën.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester