Volvos vd hyllar 850 – öppnar för elektrisk efterträdare

Under en period har Volvo varit på väg att lägga ner kombibilar helt. Nu hyllar Volvos vd Jim Rowan Volvo 850 kombi och öppnar för en modern elektrisk efterföljare. 
– Kanske är det dags att någon gör en riktig elektrisk kombi. Vad tycker du? skriver Volvo Cars vd. 

Det är ingen hemlighet att Volvo överväger att lägga ner tillverkningen av kombibilar. Volvo har mer eller mindre blivit ett SUV-märke. Tidigare i år lade Volvo ner Cross Country-modellerna, och hittills i år har Volvo bara sålt 35 000 kombibilar av den totala försäljningen på 569 000 bilar. 

Traditionellt sett har Volvos varumärke varit intimt förknippat med kombibilar, eller herrgårdsvagnar som Volvo föredrar att kalla dem. Vd Jim Rowan har inte gjort någon hemlighet att de måste göra ett vägval och endera våga satsa på en elektrisk kombi eller lägga ner Volvos tidigare hjärtebarn helt och hållet.

Volvo V60 T8 AWD Polestar Engineered och Volvo 850 T5-R.

 

Kanske har Volvo nu fattat ett beslut, för Rowan lade nyligen upp ett hyllningsinlägg till Volvo 850 och V90, samtidigt som han öppnar för att det snart kan komma en elektrisk kombi. 
– Volvo 850 kombi tilldelades det prestigefyllda japanska “Good Design Grand Prize” redan 1994 och efter årtionden av prestanda och prestationer vinner våra herrgårdsvagnar fortfarande priser, där vår V90 vann lyxklassen vid årets Auto Zeitung Trophy. Kanske är det dags att någon gör en riktig elektrisk herrgårdsvagn. Vad tycker du? skriver Jim Rowan på Linkedin

Inlägget har fått närmare 1000 likes och de som kommenterat är rörande överens om att det behövs en elektrisk kombi från Volvo. 
– Med ett sådant uttalande antar jag att du har en i bakfickan, Jim. 850 var verkligen trevlig, skriver en användare på LInkedin. 

De flesta har trott att den elektriska motsvarigheten till XC60, Volvo EX60, skulle bli nästa elbil ut från Göteborg, men kanske hinner kombin före. Volvo har fått modellnamnen EV40, EV60 och EV90 inregistrerade och fältet ligger öppet för en elektrisk kombi. Men Geelys flexibla SEA-arkitektur skulle det vara relativt enkelt att ta fram en elektrisk EV60, den moderna tidens elektriska 850 kombi. Redan idag har Volvo Redan idag testar Volvo flera hemliga elektriska prototyper som enligt Transportstyrelsens uppgifter är 451 cm och väger 1700 kg testas. Dagens Volvo V60 är 477 centimeter lång. 
Ja, tack, Jim! säger vi. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester