Volvos nya Cross Country-modell till Sverige

Nu gör Volvo comeback med en ny Cross Country-modell. Den 1 december har nya Volvo EX30 Cross Country Sverigepremiär i Göteborg. Bilen för höjd markfrigång och går att få med grova specialdäck för terrängkörning. 

I förra veckan genomfördes de första testerna av nya elbilen Volvo EX30. Men Volvo vilar inte på hanen, utan laddar om för att visa upp nästa nyhet. Den 1 december har nya Volvo EX30 Cross Country Sverigepremiär på elbilsmässan eCar Expo i Göteborg. 

Nyligen lade Volvo ner sina älskade Cross Country-versioner av V60 och V90, men nu gör modellnamnet comeback. Nuförtiden har SUV:ar blivit så anpassade för stad- och landsväg att man måste köpa till ett terrängpaket. Nya Volvo EX30 Cross Country får rejält höjd markfrigång, skyddsplattor i fronten, på sidorna och baksidan av underredet. 

Bilen får 19-tumshjul som standard, men det kommer att gå att välja till 18-tumshjul med grövre specialdäck för terrängkörning. Vanliga EX30 har en markfrigång på 16,5 centimeter, troligen klarar underredet på Cross Country hinder på ett par decimeter. 

– Vi har pumpat upp den, den är högre och rullar på större hjul. Vi har lagt till mattsvarta detaljer runt omkring bilen och på hjulbågarna för att skapa mer skydd för dina utomhusäventyr, sade T. Jon Mayer, exteriör designchef hos Volvo Cars i samband med EX30-premiären. 

Karossen får en mängd svarta stylingdetaljer och en liten svensk flagga på motorhuven. Volvo har än så länge släppt väldigt få detaljer om bilen, men med tanke EX30:s korta axelavstånd och minimala överhäng kan det bli en duglig bil i terrängen. Ett tufft tillbehör är takräcket med plats för ett reservhjul eller för cyklar eller annan fritidsutrustning. 
– Ett av mina favoritdelar är det valbara takräcket, det ger mer mångsidighet för dina utomhusaktiviteter, säger T. Jon Mayer. 

Det kommer också att finnas speciella stylingdetaljer, som svart panel på stötfångarna och en liten svensk flagga på huven. Detta är allt vi vet om EX30 Cross Country än så länge, eftersom Volvo inte har specificerat dess däckstorlek eller markfrigång ännu. På grund av dess korta axelavstånd och överhäng bör den dock ha bra inflygnings-, avgångs- och brytvinklar. Volvo Cars har ännu inte presenterat några priser för EX30 Cross Country, men de brukar kosta en bit mer än Volvos grundmodeller. Modellen kommer att gå att beställa från 2024.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester